Φίλοι για πάντα ή… μακριά κι αγαπημένοι;

Φίλοι για πάντα ή… μακριά κι αγαπημένοι;

6' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, οι «δρόμοι» σας διασταυρώνονται με όλων των ειδών τους ανθρώπους, καλούς, κακούς, ανθρώπους που θα σας εμπνεύσουν κι άλλους που στα κρυφά (ή στα φανερά) θα προσπαθήσουν να κόψουν τα φτερά ή να κλέψουν λίγη από τη λάμψη σας.

Στο τέλος της μέρας όμως, ξέρετε πως υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν για να μείνουν κι άλλοι που δεν βλέπετε την ώρα να φύγουν (και να μην επιστρέψουν).

Φυσικά καμία από τις παρακάτω κατηγορίες δεν είναι απόλυτη και συχνά υπάρχουν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ατόμων που ενσαρκώνουν πάνω από μια κατηγορίες. Ταυτόχρονα οφείλουμε να σας  προειδοποιήσουμε να μην είστε ούτε εσείς απόλυτη, καθώς όλοι περνάμε κι από εκείνες τις «όχι-και-τόσο-ευχάριστες» στιγμές της ζωής, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε όχι για μια παροδική φάση, αλλά για μια στάση ζωής, θετική ή αρνητική προς το αντίκτυπο που έχει σε εσάς.

Έχει διαφορά η περίπτωση μιας φίλης που μόλις χώρισε και χρειάζεται έναν ώμο να κλάψει (αλλά θα το ξεπεράσει) με την περίπτωση μιας φίλης που είναι χρόνια χωρισμένη από την… ευτυχία και όλα της φταίνε ή όλα της φαίνονται μάταια.

Βάσει αυτού του μικρού παραδείγματος, να έξι τύποι ανθρώπων που καλό θα ήταν να μη βρίσκονται πολύ κοντά μας.

Ο αρνητικός:  αυτό το άτομο είναι τόσο σπάνια χαρούμενο, που αν ήταν καρτούν θα κυκλοφορούσε με ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι του γεμάτο αστραπές και βροχή. ‘Έχει το μοναδικό χάρισμα να σας χαλάει τη διάθεση ό, τι κι αν έχει συμβεί. Για κάθε σας όνειρο και φιλοδοξία, έχει πάντα την ικανότητα να προβλέπει ένα μέλλον σκοτεινό γεμάτο κακουχίες, εμπόδια και δυσκολίες. Γκρινιάζει σχεδόν συνέχεια, του φταίνε όλοι και όλα, αλλά δεν κάνει ποτέ τίποτα για να αλλάξει τις καταστάσεις. Γιατί το κάνετε παρέα ακόμη, είπαμε;

Ο δικαστής: Συνήθως μας αρέσει να περιβάλουμε τον εαυτό μας με άτομα που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και με τα οποία μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας (ακόμη και η πιο παιδαριώδης εκδοχή του). Αντίθετα, όταν κάνετε παρέα με αυτό το άτομο νιώθετε σαν να σας παρατηρεί εξονυχιστικά με την άκρη του ματιού του, ζυγιάζοντας κάθε σας λέξη και κίνηση, έτοιμο να βγάλει το σφυρί και να σας καταδικάσει στο πυρ το εξώτερο. Αν δεν μπορείτε να νιώθετε άνετα με τους φίλους σας όμως, τότε με ποιους θα μπορείτε; Με τους ξένους;

Ο «παρτάκιας»: Αυτό το άτομο έχει μάθει στη ζωή του μόνο να παίρνει, χωρίς να δίνει τίποτα σε αντάλλαγμα. Θεωρεί δεδομένο και προφανές πως εσείς θα του προσφέρετε ό, τι σας  ζητήσει, μα ούτε που του περνάει από το μυαλό (ή έτσι θέλει να σας κάνει να πιστεύετε) πως  έχετε κι εσείς ανάγκες. Και πράγματι, όταν παραστεί ανάγκη και το χρειάζεστε δίπλα σας, αυτό έχει γίνει καπνός.

Ο ακόλουθος: Είναι τελείως διαφορετικό να έχετε ανθρώπους γύρω σας που σας ενθαρρύνουν και σας θαυμάζουν, από το να έχετε ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν σε κάθε σας λέξη, «φιλώντας το χώμα που πατάτε».  Σίγουρα έχει πλάκα και είναι αρκετά κολακευτικό, όμως ταυτόχρονα δεν σας βοηθάει καθόλου ούτε να εξελιχτείτε (αφού ήδη σας κάνει να νιώθετε η επιτομή της τελειότητας ) ούτε όμως και να αναγνωρίσετε τα λάθη και τις αδυναμίες σας. Είναι εύκολο να λες σε κάποιον πως είναι τέλειος μόνο και μόνο για να κερδίσεις τη συμπάθειά του. Αλλά το άτομο που θα έχει τα κότσια να σας πει πως κάνατε λάθος είναι ένας πραγματικός φίλος.

Η… κουτσομπόλα: Είναι εκείνη που πάντα έχει κάποιο «καυτό κουτσομπολιό» να σας εκμυστηρευτεί για κοινούς σας φίλους ή γνωστούς. Το καταλαβαίνουμε, τα κουτσομπολιά είναι δελεαστικά, όμως αναρωτηθείτε αν μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα τέτοιο άτομο, γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξετε εσείς το επόμενο «καυτό κουτσομπολιό» στη μικρή της μαύρη ατζέντα.

Ο εγωκεντρικός:  Πριν τον Κοπέρνικο οι άνθρωποι νόμιζαν πως η γη είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος. Όμως, πριν και μετά από αυτόν συνεχίζουν να υπάρχουν άτομα που πιστεύουν πως εκείνα είναι το κέντρο των πάντων. Κρίμα που ο Κοπέρνικος δεν μας εξήγησε πώς να αντιμετωπίζουμε τέτοια κακά συναπαντήματα. Μην το παρεξηγείτε, λίγος εγωισμός δεν κάνει κακό, αφού μπορεί να μας γλιτώσει από πολλούς εξευτελισμούς ή κακές επιλογές. Όμως, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τον εγωκεντρισμό. Άλλωστε, τι σχέση μπορείτε να χτίσετε, όταν κάθε τους συζήτηση αρχίζει και τελειώνει με το «εγώ»; Να έχετε υπόψη σας επίσης, πως αυτά τα άτομα είναι οι πιο επιδέξιοι manipulators, αφού θα κάνουν τα πάντα για να γίνει το δικό τους.

Και μη βιαστείτε να σκεφτείτε πως αν απομακρύνετε όλα αυτά τα άτομα τελικά θα μείνετε μόνη. Σκεφτείτε πως ίσως κάνετε χώρο στη ζωή σας για μερικούς νέους ανθρώπους που έχουν πολλά περισσότερα να σας προσφέρουν.

Διαβάστε τα 6 είδη ατόμων  που αξίζει να υπάρχουν στη ζωή σας:

 

Semper fidelis (Πάντα πιστός που ‘λέγαν και οι λατίνοι): Μερικές φορές δεν έχετε ανάγκη από πολλά άτομα στη ζωή σας. Σας φτάνουν εκείνα τα 1-2 που ξέρετε πως θα είναι εκεί για σας ό,τι κι αν συμβεί. Οι αφοσιωμένοι πιστοί φίλοι είναι ανεκτίμητοι. Ξέρουν πως δεν είστε τέλεια και σας αγαπούν ακριβώς γι’ αυτό.

Ο περιπετειώδης: Η ζωή μπορεί να «πνιγεί» στη ρουτίνα, αν δεν δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες ή δεν βλέπουμε νέα μέρη. Γι’ αυτό είναι υπέροχο να έχετε  δίπλα σας ένα άτομο που θα συμμερίζεται τον ενθουσιασμό σας και να σας παρακινεί να δοκιμάσετε μαζί νέες εμπειρίες. Αυτόν τον φίλο ξέρετε πως αν του τηλεφωνήσετε και του προτείνετε ταξίδι αυθημερόν στο Παρίσι, σε λίγη ώρα είναι έξω από την πόρτα σας με τη βαλίτσα στο χέρι!

Εκείνη που θα σας πει τη σκληρή αλήθεια: Θυμάστε στη σειρά “Singles” τη Ράνια; Μπορεί η σκληρότητα και η ειλικρίνειά της να τρόμαζε κατά διαστήματα την παρέα, όμως είναι στιγμές που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε την σκληρή αλήθεια για να ταρακουνηθούμε λιγάκι. Σίγουρα η σχέση σας θα είναι κάπως «θυελλώδης», όμως θα είναι εκείνη η φίλη που, όταν για πολλοστή φορά συγχωρέσετε τον καλό σας για τις «περιπετειούλες» του, (κι ενώ όλοι οι άλλοι φίλοι σας σάς σου λένε πως ίσως αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά), θα κουνήσει το δάχτυλο με αυστηρό τόνο λέγοντας «Αρκετά κράτησε αυτή η δραμεντί. Αξίζεις καλύτερα!». Κρατήστε την  στη ζωή σας, τέτοια άτομα σπανίζουν στις μέρες μας.

Ο σοφός:  Αυτό το άτομο δεν είναι απλά έξυπνο. Μπορεί να σας δώσει έμπνευση και να ταξιδέψει το νου σας  σε μέρη που δεν είχατε μέχρι τώρα φανταστεί. Είναι εκεί για να σας βοηθήσει να βρείτε το δρόμο σας, όταν νιώθετε χαμένη, χωρίς ίχνος υπεροχής ή κομπασμού και δεν θα σας πει ποτέ τι να κάνετε, απλά θα σας  βοηθήσει να λύσετε μόνη το κουβάρι της ζωής και να εκμαιεύσετε από μέσα σας τις απαντήσεις που ψάχνετε. Συχνά τέτοια άτομα είναι λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία, μπορεί να είναι ένας συνάδελφος, ένα φίλος ή ακόμη κι ένας γείτονας. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν τον έχετε στη ζωή σας, είστε τυχερή.

Η «νύχτα» στη «μέρα» σας: Απορείτε κι εσείς πώς γίνεται να κάνετε παρέα, όταν δεν έχετε παρά ελάχιστα κοινά σημεία. Όμως είναι καλό να έχετε  γύρω σας και άτομα διαφορετικά από εσάς. Συνήθως, έχουμε την τάση να προσπαθούμε να περιβαλλόμαστε από ομοϊδεάτες μας και να μας ξενίζει το διαφορετικό, όμως είτε πρόκειται για ένα άτομο από άλλο πολιτισμικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για μια φίλη με διαφορετικά γούστα και ενδιαφέροντα,  το μόνο σίγουρο είναι πως σας καλεί να βγείτε από το comfort zone σας, να αποδεχτείτε και να προσεγγίσετε το διαφορετικό. Θα ανοίξει τους ορίζοντές σας και θα σας βοηθήσει να μάθετε να σέβεστε και να αποδέχεστε τη διαφορετικότητα, σπάζοντας συχνά πολλά στερεότυπα που ίσως να έχετε δημιουργήσει.

Το φιλαράκι στη δουλειά: Κακά τα ψέματα, οι ώρες που περνάμε στη δουλειά είναι συχνά πολύ περισσότερες από εκείνες που μας μένουν ελεύθερες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολύ συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας ακόμη και στον ελεύθερο μας χρόνο να αγχόμαστε σχετικά με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο απομονωμένος είναι κάποιος στον εργασιακό του χώρο, τόσο περισσότερο καταθλίβεται. Σκεφτείτε μόνο πως ακόμη και ένα γρήγορο τσιγάρο ή μια ανάλαφρη κουβεντούλα μπορούν να κάνουν τον φόρτο εργασίας να μοιάζει πολύ πιο αντιμετωπίσιμος.

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή