Αυστρία: Νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος ο Ράινχολντ Μίτερλενερ

Αυστρία: Νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος ο Ράινχολντ Μίτερλενερ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος στην Αυστρία μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος είναι ο υπουργός Οικονομίας και Επιστημών, ο Ράινχολντ Μίτερλενερ, ο οποίος διαδέχεται στη θέση αυτή τον παραιτηθέντα χθες από όλα τα αξιώματά του αρχηγό του κόμματος, αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Ο κ. Μίτερλενερ θεωρούνταν ως ο επικρατέστερος διάδοχός του και η εκλογή του έγινε αργά χθες τη νύκτα ομόφωνα από τη διοικούσα επιτροπή του κόμματος, λίγες ώρες μετά την εμφανιζόμενη ως «αιφνιδιαστική», αλλά αναμενόμενη, χθεσινή παραίτηση του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, εξαιτίας κυρίως της σφοδρής κριτικής που ο ίδιος δεχόταν, εδώ και μήνες, από το εσωτερικό του κόμματός του για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, για το οποίο είχε διαφορές και με τον κυβερνητικό εταίρο του.

Την ερχόμενη Δευτέρα, έπειτα από διαβουλεύσεις, ο νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος θα αναλάβει και τη θέση του αντικαγκελάριου, προτίθεται να παρουσιάσει τις αλλαγές που θα προκύψουν στη σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού από την πλευρά του κόμματος του.

Σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο κ. Μίτερλενερ άφησε ανοικτό το αν θα αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως ο συνδυασμός με την αρχηγία του κόμματος έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα που συνδέονται, όπως είπε, με φόρτο εργασίας και δυσκολεύουν το έργο ως επικεφαλής του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ φάνηκε να προτιμά να διατηρήσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Επιστημών.

Ταυτόχρονα αποσαφήνισε πως στη λήψη των αποφάσεών του τόσο ως προς τη νέα δόμηση στο κόμμα όσο και ως προς την κάλυψη θέσεων στην κυβέρνηση, δεν θα δεχθεί κάποιες παρεμβάσεις και επιρροές, ενώ ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και ο γενικός γραμματέας του.

Πληροφορίες στη Βιέννη αναφέρουν πως ο νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος προτίθεται να καλύψει τη θέση του υπουργού Οικονομικών με τον προσκείμενο στο κόμμα του οικονομολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης Γκότφριντ Χάμπερ, ο οποίος θεωρείται πραγματιστής και υποστηρικτής καινοτόμων λύσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή