Ενίσχυση στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά από Κομισιόν

Ενίσχυση στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά από Κομισιόν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομική ενίσχυση προς τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Johannes Hahn, ανακοίνωσε χθες πακέτο ενίσχυσης ύψους περίπου 47 εκατ. ευρώ, το οποίο προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Σαρδηνία (Ιταλία), την Κεφαλονιά (Ελλάδα), τη Σλοβενία και την Κροατία έπειτα από μια σειρά φυσικών καταστροφών που έπληξαν τις περιοχές αυτές στα τέλη του 2013 και τις αρχές του 2014. Τα χρήματα που προβλέπονται για την Ελλάδα, προσδιορίζονται σε 3,7 εκατ. ευρώ και αποσκοπούν να συμβάλουν στην κάλυψη των επιπτώσεων του σεισμού και των μετασεισμών στην Κεφαλονιά και τα Ιόνια Νησιά από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014. Επισημαίνεται ότι και στις υπόλοιπες προταθείσες χώρες συνέβησαν αντίστοιχα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στην Ιταλία τον Νοέμβριο του 2013 και οι χιονοθύελλες στη Σλοβενία και την Κροατία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014. Τα προβλεπόμενα οικονομικά πακέτα ενίσχυσης θα είναι 16,3 εκατ. ευρώ για την Ιταλία, 18,6 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία και 8,6 εκατ. ευρώ για την Κροατία.

Τα προτεινόμενα ποσά βασίζονται στους κανόνες που διέπουν το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., που ορίζει ότι οι ενισχύσεις πρέπει να είναι προοδευτικής κλίμακας. Αυτό σημαίνει εάν η ζημιά υπερβαίνει το όριο για την κινητοποίηση του Ταμείου (δηλαδή το 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος ή 3 δισ. ευρώ σε τιμές 2002) χρηματοδοτείται με μεγαλύτερη ενίσχυση σε σχέση με τη χρηματοδότηση για ζημιές μέχρι αυτό το όριο. Το ποσοστό για τον καθορισμό των ποσών που διατίθενται για μείζονες καταστροφές είναι 2,5% επί της συνολικής άμεσης ζημιάς, όπως θα ισχύσει και στην περίπτωση της Κεφαλονιάς.

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 τα νησιά του Ιονίου θα λάβουν δημόσια συνεισφορά 226.924.000 ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, εκ των οποίων 181.539.760 ευρώ θα συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Τα εν λόγω κονδύλια μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορους τύπους επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων και παρεμβάσεων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω ενίσχυση πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή