Σε πανηγυρικό κλίμα η εκλογή Νταβούτογλου στο ΑΚP

Σε πανηγυρικό κλίμα η εκλογή Νταβούτογλου στο ΑΚP

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΤΟΥΡΚΙΑ. Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξελέγη χθες και επίσημα αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο έκτακτο συνέδριο που διεξήχθη στην Αγκυρα και είχε ως σύνθημα «Μαζί, νέα Τουρκία». Ο νυν ΥΠΕΞ υπερψηφίσθηκε από το σύνολο των συνέδρων. Ελαβε 1.382 ψήφους, ενώ έξι ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

Αφού εξέφρασε δημόσια και με τον πλέον ηχηρό τρόπο τον σεβασμό του στον Ταγίπ Ερντογάν, τον πρώτο άμεσα εκλεγμένο από τον λαό πρόεδρο, ο κ. Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό και έθεσε ως στόχο τη νίκη όχι μόνο στις επόμενες εκλογές του ’15, αλλά και σε αυτές του ’19 και του ’23, όπως και την αλλαγή του Συντάγματος που διακαώς επιθυμεί ο Ερντογάν. Ο κ. Νταβούτογλου επέκρινε όσους αντιμάχονται το ΑΚΡ, μίλησε και πάλι για την περίοδο «αναμόρφωσης» της χώρας η οποία θα συνεχισθεί, έκανε πολλές ιστορικές παραπομπές και χρησιμοποίησε θρησκευτικούς συμβολισμούς με αναφορές στον Μωάμεθ.

Πάντως, την παράσταση έκλεψε ο Ερντογάν. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και μέχρι χθες ηγέτης του ΑΚΡ, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, διεμήνυσε ότι «αυτό δεν είναι ένα τέλος, απλά μια αλλαγή ονομάτων. Είναι μια αρχή» είπε, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές το μήνυμα ότι στο κόμμα δεν αλλάζει η ουσία, αλλά απλά η μορφή του αρχηγού.

Με πολλά από τα μέλη του κόμματος να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ο Ερντογάν έδωσε δραματικές διαστάσεις στην αποχώρησή του από το κόμμα, λέγοντας: «Αφήνω το ΑΚΡ, την αγάπη μου, το πάθος μου, τον αγώνα μου, πρώτα στον Θεό και μετά σ’ εσάς». Εκανε έκκληση για κατανόηση και ανοχή, αλλά επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Φετουλάχ Γκιουλέν, επιμένοντας ότι κάποιες δυνάμεις προσπάθησαν και συνεχίζουν να το κάνουν για να βυθίσουν τον ίδιο και τη χώρα, και διαβεβαίωσε τους συνέδρους και κατ’ επέκταση τον τουρκικό λαό ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Αν και τυπικά η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα αρχή, όλα χθες έδειξαν ότι η εποχή Ερντογάν συνεχίζεται. Οπως εύστοχα σημείωσε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Χουριέτ», «άλλαξε ο πρόεδρος του ΑΚΡ, όχι η ηγεσία του». Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση του Νταβούτογλου θα ορκισθεί αύριο, μία μόλις ημέρα μετά τη σημερινή ορκωμοσία του ίδιου ως προέδρου της χώρας.

Η χθεσινή διαδικασία είχε περισσότερο τυπικό χαρακτήρα καθώς ο Νταβούτογλου ήταν ο μόνος υποψήφιος. Είχε επιλεγεί από την κεντρική επιτροπή έπειτα από πρόταση του ιδρυτή και μέχρι χθες αρχηγού του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ο Νταβούτογλου, υπογράμμισε ότι αυτή θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο αυτής η πορεία ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. θα παραμείνει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, αν και σαφώς κινούμενος στη γραμμή Ερντογάν, έσπευσε να σημειώσει ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τη στρατηγική της ισχύ στην περιοχή ανεξάρτητα από την πολιτική της Ε.Ε. Για το κορυφαίο εσωτερικό, και όχι μόνο, ζήτημα, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την «ειρηνευτική διαδικασία» με τους Κούρδους οι οποίοι αναδεικνύονται πλέον σε καθοριστικό παράγοντα του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Στη γιγάντια οθόνη που βρισκόταν στην αίθουσα του συνεδρίου προβλήθηκε σύντομο φιλμ με τη ζωή του Ερντογάν το οποίο, όπως αναμενόταν, προκάλεσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος και συνιδρυτής του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έστειλε στους συνέδρους μήνυμα με το οποίο ευχόταν κάθε επιτυχία τόσο στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο όσο και στον επόμενο πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή