Με ισχυρή γραμμή άμυνας στο Παρίσι

Με ισχυρή γραμμή άμυνας στο Παρίσι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο προόδου κάθε υπουργείου ως προς τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα επικεντρώθηκε η χθεσινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα στις 2 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σαμαρά, τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και μεγάλου αριθμού υπουργών και στελεχών των δύο κομμάτων (μεταξύ άλλων οι Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης, Ν. Δένδιας, Γ. Βρούτσης, Χαρ. Αθανασίου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Δημ. Σταμάτης, Χρ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου, Χρ. Πρωτόπαπας, Κυρ. Πιερρακάκης), εξετάστηκε η πρόοδος της ελληνικής πλευράς ως προς τα προαπαιτούμενα και τις λοιπές μνημονιακές δράσεις.

Ωστόσο, αν και προφανώς τεχνική, η συζήτηση προχώρησε κάποια στιγμή και στην πολιτική παράμετρο της διαπραγμάτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε -σε υψηλούς τόνους, όπως σημειώνουν στελέχη που παρίσταντο- από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα έναντι των αιτημάτων της τρόικας για παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας και στα εργασιακά, τα δύο θέματα που συνιστούν ουσιαστικά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μετά το πέρας της σύσκεψης είχε κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Σαββάτου για τους διαδόχους των Χέρμαν βαν Ρομπέι και Κάθριν Αστον στην Κομισιόν, ζήτησε από τους υπουργούς που θα μεταβούν στο Παρίσι «να λειτουργήσουν ως ομάδα». Επίσης, να επιμείνουν στην προβολή των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση -απαντώντας στις αιχμές περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης»-, της καλής εικόνας της ελληνικής οικονομίας (αποκλιμάκωση αποδόσεων ομολόγων) και, παράλληλα, να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε ενδεχόμενες αιτιάσεις των ελεγκτών της τριμερούς σχετικά με καθυστερήσεις και αβελτηρίες.

Από σήμερα προγραμματίζεται κύκλος συναντήσεων των εμπλεκόμενων υπουργών με τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γκ. Χαρδούβελη, ενώ στο Παρίσι θα μεταβεί και ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, που «σήκωσε» σημαντικό μέρος και των προηγούμενων διαπραγματεύσεων.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους ως προς την πολιτική παράμετρο της διαπραγμάτευσης και, φυσικά, ως προς τον σχεδιασμό τους για όσα θα πουν κατά τη διαδοχική παρουσία τους στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, την προσεχή εβδομάδα. Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και κυβερνητικοί εταίροι, οι δύο άνδρες θα επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν για τους ίδιους και τα κόμματά τους τα όποια θετικά εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψουν για την ελληνική οικονομία τους λίγους επόμενους μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, που παραμένει κεντρικό στην ατζέντα της κυβέρνησης, δεν συζητήθηκε χθες. Επίσης, ουδεμία αναφορά υπήρξε στο ζήτημα των απολύσεων, για το οποίο διατυπώνει ενστάσεις το ΠΑΣΟΚ, ενώ χθες υπήρξε και νέα τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Ανδ. Λοβέρδου περί μη απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι το ζήτημα των σχεδιαζόμενων φοροελαφρύνσεων (ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, εισφορά αλληλεγγύης κ.ά.) θα τεθεί επί τάπητος από την ελληνική πλευρά, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι, εξάλλου, σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν και απαντήσεις στις αναμενόμενες πιέσεις της τρόικας για το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Πέραν των δημοσιονομικών, η καλή πορεία των οποίων αποτελεί το κύριο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς (εξ ου και αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα προκαλούσαν την τρόικα), στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές θα τεθούν, εκτός των άλλων, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αλλά και η αναθεώρηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή