Αγονος ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα

Αγονος ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγονος κηρύχθηκε χθες ο διαγωνισμός για την 20ετή παραχώρηση της άδειας διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. Η βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε χθες η Intralot δεν ικανοποίησε τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη προσφορά της Intralot κρίθηκε «ασαφής», αφού το επαυξημένο καταβαλλόμενο τίμημα συναρτάτο με την πορεία των κερδών της εταιρείας εκμετάλλευσης της σχετικής άδειας. Σε παρούσες αξίες, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσφερόμενο τίμημα της Intralot δεν ξεπερνούσε τα 9 εκατ. ευρώ και ήταν υποδεέστερο του τιμήματος που προσδιόρισαν οι ανεξάρτητοι αποτιμητές μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο εύλογο τίμημα για την 20ετή παραχώρηση της άδειας ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 15 εκατ. ευρώ.

Με τη χθεσινή απόφασή του, το ΤΑΙΠΕΔ για πρώτη φορά επιστρέφει μια βελτιωμένη προσφορά ενός ενδιαφερόμενου επενδυτή. Ολες τις άλλες φορές, η βελτίωση του τιμήματος σήμανε και την αποδοχή μιας προσφοράς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, Ελληνικό, Κρατικά Λαχεία). Αυτή τη φορά, ωστόσο, το Ταμείο είχε στα συρτάρια του την εγγυητική επιστολή ενός τρίτου επενδυτή, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η εγγυητική επιστολή υποβλήθηκε χθες στο Ταμείο, στις τρεις η ώρα το απόγευμα, δηλαδή δύο ώρες πριν η Intralot υποβάλει τη βελτιωμένη προσφορά της. Η εξέλιξη αυτή, αν και εκτός διαδικασίας, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και χωρίς να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ετσι, διαθέτοντας τη συγκεκριμένη εγγυητική επιστολή και με τη σύμφωνη γνώμη των νομικών του, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Global Family Partners (GFP), πίσω από την οποία φέρονται να βρίσκονται ο ΟΠΑΠ και οι Τσέχοι μέτοχοί του, έχει υποβάλει προσφορά 40 εκατ. ευρώ για την ίδια άδεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Intralot δεν θα μείνει άπραγη απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη και πως θα επιδιώξει νομικά να ανατρέψει τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Νομική δε βάση για τις όποιες προσφυγές της εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η αλλαγή του εύλογου τιμήματος από το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από παρέμβαση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Η αρχική αποτίμηση για την 20ετή άδεια του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος έκανε λόγο για το εύλογο τίμημα το οποίο βρισκόταν λίγο πιο πάνω από το προσφερόμενο τίμημα της Intralot. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά της περιέλαβε, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τίμημα 5,25 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Intralot, ωστόσο, έκανε λόγο για τίμημα άνω των 50 εκατ. ευρώ, συνεκτιμώντας προφανώς και το τίμημα μίσθωσης του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο, αντί 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η κήρυξη του νέου διαγωνισμού θα γίνει τις επόμενες ημέρες με στόχο η υποβολή δεσμευτικών προσφορών να πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα μέχρι 23 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησαν να επιδιώκουν μια μετάθεση του ορίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν και το οποίο ορίζει την 29η Σεπτεμβρίου 2014 ως την ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης του δημοσίου Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Πιθανόν μια επέκταση ολίγων μηνών να μην απαιτεί και τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή