Δύο μέτρα και δύο σταθμά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα μοιάζει προβληματισμένη με όσα συμβαίνουν καθημερινά στον Τύμβο της Αμφίπολης και της πολυσυζητημένης ανασκαφής.

Οσοι εμπλέκονται σ’ αυτήν έχουν την έγνοια να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις εργασίες αποκάλυψης, συντήρησης αλλά και προετοιμασίας για τα νερά του χειμώνα, ενώ συγχρόνως είναι υποχρεωμένοι να δίνουν λόγο στους δημοσιογράφους που δεν κατανοούν τον υποχρεωτικά αργό αρχαιολογικό χρόνο. Επίσης, να αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής, μαζί και τις επισκέψεις των πολιτικών.

Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που έφτασε στην Αμφίπολη για τους δικούς του λόγους, ενώ την περασμένη εβδομάδα πήγε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και εκπρόσωπος της Χ.Α. έφτασε εκεί. Στο μεταξύ, άλλοι πολιτικοί, βουλευτές, δήμαρχοι έχουν άποψη για το εύρημα, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ή κραυγάζουν ζητώντας από την ανασκαφέα και τους αρχαιολόγους να προστατεύσουν τις αρχαιότητες από τους… Γερμανούς, όπως έκανε η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook.

«Το 1977 δεν υπήρχαν τόσα μέσα ενημέρωσης, προηγείτο το σχόλιο και όχι η εικόνα, ο καθηγητής πρώτα ανέσκαψε, έφτασε στα ευρήματα, έκανε τις συσχετίσεις και πήρε στη συνέχεια επάνω του το ρίσκο της ανακοίνωσης των συμπερασμάτων», τόνιζε στο «Βήμα» πριν από λίγες ημέρες η κ. Στέλλα Δρούγου, συνεργάτις του Μανόλη Ανδρόνικου και ομότιμη καθηγήτρια της Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ. Δεν έχει άδικο.

Η εικόνα αυτή τη στιγμή προηγείται με υστερική βιασύνη. Ο τηλεοπτικός χρόνος εκβιάζει τον αρχαιολογικό (ανασκαφή, συντήρηση, μελέτη, ταύτιση), ενώ κανείς δεν στέκεται στο τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι ανασκαφείς στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλοι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν όπως κάθε καλοκαίρι σε πολλά σημεία της χώρας δεν έχουν την ίδια τύχη. Δεν αποκαλύπτουν μακεδονικούς τάφους, δεν τους προσέχει το υπουργείο Πολιτισμού, πολύ περισσότερο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν βοήθεια να συνεχίσουν απρόσκοπτα.

Δεν είναι ίδια, βέβαια, τα ευρήματά τους με εκείνα της Αμφίπολης, αλλά το ΥΠΠΟ οφείλει να απλώνει τις φτερούγες του και σε άλλους. Και εκεί όπου δεν υπάρχουν κάμερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή