Θετικά μηνύματα για ανάπτυξη και απασχόληση στις ΗΠΑ

Θετικά μηνύματα για ανάπτυξη και απασχόληση στις ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύεται η αμερικανική οικονομία όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, δηλαδή των αεροσκαφών, του μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλων προϊόντων βαριάς βιομηχανίας. Παράλληλα, ενισχύεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρά τη σχετική προσαρμογή της αγοράς κατοικίας σε πιο ήπιους ρυθμούς δραστηριότητας. «Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε σταθερό έδαφος», επισημαίνει ο Νάριμαν Μπέραβες, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας αναλύσεων IHS. «Η Ευρώπη παλεύει, η Ιαπωνία επίσης παλεύει, αλλά τα τελευταία στοιχεία για τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως η οικονομία ακολουθεί το σωστό μονοπάτι», προσθέτει στη συνέχεια. Ο κ. Μπέραβες εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 3% για το υπόλοιπο του έτους.

Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούλιο ήταν αναμενόμενη εδώ και έναν μήνα. Η Boeing είχε ανακοινώσει παραγγελίες για την κατασκευή 300 αεροσκαφών. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική αύξηση των παραγγελιών κατά 22,6% εξέπληξε ακόμη και τους γνώστες του θέματος. Οι παραγγελίες αεροσκαφών μπορούν να επηρεάσουν δυσανάλογα τη συνολική εικόνα των παραγγελιών για διαρκή αγαθά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την υψηλή δολαριακή αξία που αντιστοιχεί σε κάθε αεροσκάφος. Αεροσκάφη σαν τα μοντέλα της Boeing 747 και 777, για παράδειγμα, κοστίζουν σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μάικλ Γκάσπεν, οικονομολόγος και στέλεχος της Barclays στις ΗΠΑ, τονίζει πως το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε, επίσης, προς τα πάνω τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, όπως ο εργοστασιακός εξοπλισμός και συναφή προϊόντα, για τον Ιούνιο, από το 1,4% στο 5,4%. Ετσι, η Barclays εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα κυμανθεί από το 2,7% έως και το 2,4% το τρίτο τρίμηνο.

Η αύξηση της παραγωγής μπορεί να ταυτιστεί με τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, η ανάκαμψη της οποίας υστερεί της συνολικής επίδοσης των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Γκάσπεν εκτιμά πως τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου για τον Αύγουστο θα δείξουν μικρή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 6,1% και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000. Μέχρι τα τέλη του 2015, η Barclays προβλέπει πως το ποσοστό ανεργίας θα έχει υποχωρήσει στο 5,8% που είναι το χαμηλότερο εξαετίας. «Η εξέλιξη των ρυθμών αύξησης των επενδύσεων από μετριοπαθείς σε υγιείς αντικατοπτρίζουν μια ενίσχυση της δυναμικής της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», διαβλέπει ο κ. Γκάσπεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή