500 λέξεις με τον Πέτρο Βουνισέα

500 λέξεις με τον Πέτρο Βουνισέα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέτρος Βουνισέας (γενν. το 1974). Με άλλα λόγια, 40 νταν (ο ντιν είναι στη Μύκονο και ξεσαλώνει). Γράφω όσο περισσότερα μπορώ στα χαρτιά γιατί αν τα έγραφα εκεί που δεν πιάνει μελάνι δεν θα τα θυμόμουν. Γουστάρω τη ζωή και δεν θέλω να στερηθώ ούτε ένα δευτερόλεπτο χωρίς να είμαι εγώ και εδώ γιατί αλλιώς είμαι κανείς και πουθενά. Κατά τα άλλα, είμαι βάζελος και μου αρέσουν οι κάθετες πάσες που χαϊδεύουν το χορτάρι και όχι οι γιόμες από του Γκόρκι τη Μάνα, πίνω πολλούς σκέτους καφέδες, μου πέφτει εύκολα μουστάρδα στη βερμούδα (ένας άλλος Νεύτωνας θα ανακάλυπτε κι εδώ την ισχύ της βαρύτητας, κυρίως των όσων γράφω). Αυτά από την αιώνια λιακάδα ενός (όσο μπορώ) καθαρού μυαλού. Τελευταίο μου βιβλίο το «Η ζωή είναι ένα σύνολο από» (Κέδρος). Ας περάσουμε τώρα στις επόμενες ειδήσεις…

Ποια βιβλία έχεις αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σου;

Πλάι στο κρεβάτι μου έχω: εκ δεξιών τον «άνθρωπο που αγαπούσε τα σκυλιά» (όχι τον ίδιο, το βιβλίο λέγεται έτσι) και εξ αριστερών τη γυναίκα μου που, σε αντίθεση με όσα λένε για τις γυναίκες, είναι ανοιχτό βιβλίο.

Και ποια είναι τα αγαπημένα σου βιβλία όλων των εποχών;

«Ο Ξένος» του Καμί (γιατί μοιάζω σε πολλά με τον Μερσό και γιατί ο άνθρωπος Καμί… και δέρνει) και το «Σάβανο» του Μπάνβιλ (κάτι για την ιερά σφεντόνη του Ιησού ή σινδόνη, τέλος πάντων, τα μπερδεύω αυτά τα θρησκευτικά σύμβολα), γενικά Καμί και Μπάνβιλ μπορώ να διαβάζω συνέχεια και ασταμάτητα.

Με ποιον συγγραφέα θα ήθελες να δειπνήσεις;

Θα γούσταρα να πάω τον Καμί στα βλάχικα της Βάρης για να ακουστεί αργότερα μια φράση από τα χείλη του που πιθανότατα θα αφήσει ιστορία: «C’ est absurde les cotes sans gras. Ce sont les Grecs qui me l’ont appris», Albert Camus. Δηλαδή, «Είναι παράλογο τα παϊδάκια να μην έχουν ξίγκι. Κι αυτό μου το δίδαξαν οι Ελληνες», Αλμπέρ Καμί.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σε έκανε να θυμώσεις;

Το πρώτο βιβλίο για μια γκόμενα που χάνει τον γκόμενο αλλά μετά βρίσκει έναν άλλο ΠΙΟ ωραίο ΠΙΟ προικισμένο ΠΙΟ πλούσιο (εκδόσεις Cosmopolitan) γιατί δεν θα υπάρχει τελευταίο.

Και το τελευταίο που σε συγκίνησε;

Εκείνο που ο Χάρι Πότερ ερωτεύεται την Μπέλα αλλά αυτή συμμετέχει στους αγώνες πείνας και τον αφήνει μαγεμένο αλλά μόνο στην Ερμιόνη, απέναντι από τις Σπέτσες.

Ποιο είναι το χειρότερο βιβλίο που έχεις διαβάσει;

Η Παλαιά Διαθήκη (ψέματα, δεν την έχω διαβάσει… μισό να αποφύγω τον κεραυνό που μου στέλνει ο θεός και συνεχίζουμε…).

Ποιο είναι ένα κλασικό βιβλίο που δεν έχεις διαβάσει και ντρέπεσαι γι’ αυτό;

Το «50 shades of Grey». Εχω ακούσει πολλά για τον τρόπο που χειρίζεται τη γλώσσα, αλλά και για τις καινούριες οπές που ανοίγει στη φαντασία μας. Ενα βιβλίο στο οποίο μπαίνεις και βγαίνεις συνεχώς με ευχαρίστηση.

Κάποιο κλασικό βιβλίο που δεν άντεξες καθόλου;

Ξέρω, δεν είναι σωστό να βρίζουμε μάνες, αλλά «η Μάνα» του Γκόρκι δεν υποφέρεται! Μου έβγαλε την Παναγία και σταμάτησα κάπου στη σελίδα 20.234. Είχε άλλο τόσο ή τόσο μου φαινόταν εμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή