Μπενουά Κερέ: Η επιτήρηση πρέπει να συνεχιστεί

Μπενουά Κερέ: Η επιτήρηση πρέπει να συνεχιστεί

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη διατήρησης ενός μηχανισμού επιτήρησης ο οποίος θα παρακολουθεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.

Ο κ. Κερέ βρέθηκε στην Αθήνα και είχε χθες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρειάζεται εποπτεία, τόνισε: «Υπάρχει ανάγκη για ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο. Και το χρειάζονται και οι χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα ώστε να παρακολουθούν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων». Για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά ο κ. Κερέ σημείωσε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΤτΕ για το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εγγυήσεις. Σχολιάζοντας το stress test σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος Οκτωβρίου και είναι πολύ νωρίς να αναφερθεί κανείς σήμερα σε εκτιμήσεις. Για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε ότι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, ενώ υπογράμμισε ότι η επιστροφή τους στις διεθνείς αγοράς κεφαλαίου αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός. Για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. «Η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα δύσκολα, η ανεργία σιγά σιγά μειώνεται, η ανάπτυξη επανέρχεται σε θετικό έδαφος, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, πολλές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν. Η οικονομική κατάσταση πάντως φαίνεται καλύτερη τώρα», τόνισε ο κ. Κερέ.

Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Κερέ με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΤτΕ στο επίκεντρο βρέθηκε η επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συζητήθηκε ακόμα η ρευστότητα στην εγχώρια αγορά και τρόποι για την ενίσχυσή της, το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργεί η ΕΚΤ στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης.

Το stress test και η ρευστότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Κερέ με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση των ενεργητικών των τραπεζών με έτος βάσης το 2013 θέτουν τις εγχώριες τράπεζες σε δυσμενέστερη θέση, καθώς είναι χρονιά όπου είχε πολλά έκτακτα γεγονότα όπως την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών. Η ΤτΕ πιέζει την ΕΚΤ να αναγνωριστούν οι ελληνικές ιδιαιτερότητες και σε ορισμένα ειδικά ζητήματα -όπως αυτό των κυπριακών τραπεζών- να υπάρξει μια ειδική μέριμνα. Επίσης συζήτησαν τους εναλλακτικούς τρόπους ώστε να μπορέσουν και οι ελληνικές τράπεζες να επωφεληθούν από τις στοχευμένες ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ (LTRO) αλλά και να διευρυνθούν οι επιλογές και οι δυνατότητες ώστε οι εγχώριες τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στις εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή