Στο Παρίσι η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών

Στο Παρίσι η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση ακόμη και μονομερώς εάν δεν πειστεί η τρόικα στο Παρίσι. Κυβερνητική πηγή έλεγε χθες στην «Κ» ότι «υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και των δύο κομμάτων για την προστασία της πρώτης κατοικίας», μη αποκλείοντας και την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Με το υφιστάμενο μεταβατικό καθεστώς, που λήγει στο τέλος του έτους, προστατεύονται οι μη ενήμεροι δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια και έχουν υποβάλει αίτημα ρύθμισης στις τράπεζες. Σε αυτό το καθεστώς έχουν υπαχθεί λιγότεροι από 5.000 δανειολήπτες.

Επίσης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που γίνονται λόγω χρεών προς την εφορία «είναι απόφαση και όχι διάθεση να αναχαιτισθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να οριστεί ως τιμή εκκίνησης τουλάχιστον τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.

Επίσης, ο ίδιος παράγοντας διαβεβαίωσε ότι «θα προχωρήσει η εντολή του πρωθυπουργού για να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες» αναφερόμενος στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων». Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε χθες οδηγίες προς τους αρμόδιους υπουργούς να καταστήσουν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτες τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενώ παρόμοια είναι και η στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα που νωρίτερα είχε σπεύσει να διαρρεύσει την κυβερνητική πρόθεση.

Πέραν αυτού, μέρα με την ημέρα η ατζέντα της κυβέρνησης για τις συζητήσεις στο Παρίσι παίρνει σάρκα και οστά. Εκτός της συνάντησης των κ. Χαρδούβελη και Αθανασίου, ο υπουργός Οικονομικών είχε σύσκεψη και με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Εύα Χριστοφιλοπούλου. Σε αυτή τη σύσκεψη συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι δράσεις του Μνημονίου (π.χ. το νομοσχέδιο για τα «ανοικτά δεδομένα»), ο νέος νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, κ.λπ.

Σήμερα, ο κ. Χαρδούβελης θα συνεχίσει τις προπαρασκευαστικές επαφές ενόψει των συναντήσεων με την τρόικα. Ετσι, θα έχει συσκέψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς που θα μεταβούν στο Παρίσι και συγκεκριμένα με τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση και τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στο Παρίσι την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Σε αυτή θα λάβουν μέρος ο κ. Χαρδούβελης και το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα συζητηθούν θέματα του υπουργείου Οικονομικών (κατάρτιση νέου προϋπολογισμού, κάλυψη δημοσιονομικού κενού του 2015, οι εξελίξεις στο μέτωπο των φόρων και ειδικά του ΕΝΦΙΑ, δικαστικές αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού κ.λπ.). Επίσης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των φοροαπαλλαγών.

Την Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων θα λάβουν οι υπουργοί Εργασίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (εργασιακά, ασφαλιστικό, απολύσεις και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, «κόκκινα» δάνεια, κ.λπ.), ενώ το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με στόχο τη σύνοψη των συναντήσεων και τη διαμόρφωση της ατζέντας του ελέγχου που θα ακολουθήσει στην Αθήνα και θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή