25 τόνοι ροδάκινα στις φυλακές

25 τόνοι ροδάκινα στις φυλακές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάφεραν να δώσουν χαμόγελα παρά την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Β. Ελλάδας, οι οποίοι διαθέτουν μέρος του απούλητου εμπορεύματός τους σε συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη. Ηδη, εκατοντάδες τόνοι ροδάκινου έχουν μοιραστεί σε δήμους και φορείς που ασχολούνται με τη στήριξη ευπαθών ομάδων, ενώ ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά 25 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια μοιράστηκαν στις φυλακές από Συνεταιρισμούς Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος των σωφρονιστικών, Σπύρος Καρακίτσιος, ακόμα και αυτή η βοήθεια είναι σημαντική για τους κρατουμένους, καθώς το συσσίτιό τους είναι λιτό. «Ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία και αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε και εμείς. Κάναμε τη σχετική συνεννόηση και -αφού έγινε σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης- ο συνεταιρισμός είχε την ευγενή καλοσύνη να δώσει στις φυλακές 25 τόνους ροδάκινα», λέει στην «Κ» ο κ. Καρακίτσιος. «Οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν έχουν δικούς τους πόρους ούτε ένα οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να τους στηρίζει οικονομικά, με αποτέλεσμα να στηρίζονται εξ ολοκλήρου στο συσσίτιο των φυλακών. Σκεφτείτε όμως ότι η Πολιτεία διαθέτει μόλις 2 με 3 ευρώ ημερησίως για τη σίτιση του κάθε κρατουμένου. Οπότε οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, που ξεκίνησε και συντονίζει την πρωτοβουλία, ανάλογες δράσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. «Αυτή τη στιγμή επικοινωνούμε με τους δήμους, τις οργανώσεις, με κάθε οργάνωση που έχει εξουσιοδότηση για διανομές τροφίμων. Τους παρέχουμε ένα σχέδιο σύμβασης μεταξύ της φιλανθρωπικής οργάνωσης και της οργάνωσης παραγωγών, τους δίνουμε σχετικές οδηγίες. Ακολούθως πρέπει να ληφθεί και σχετική έγκριση από Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, στη συνέχεια τα δύο συμβαλλόμενα μέρη έρχονται σε επαφή για να συνεννοηθούν για τις ποσότητες και τους χρόνους παράδοσης», μας λέει ο κ. Γιαννακάκης. Ο ίδιος και εκπρόσωποι άλλων συνεταιρισμών έχουν αποφασίσει να δείξουν την ανθρωπιά τους, μολονότι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.

Τις επόμενες ημέρες

«Εχουμε μοιράσει σε δήμους και φορείς και έχουμε αρκετές διανομές προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες. Τουλάχιστον λύνεται το πρόβλημα της αποθήκευσης, καθώς τα ψυγεία μας είναι γεμάτα», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, Θανάσης Κοτζακολιός. Ο ίδιος εκτιμά ότι έχουν παραδοθεί ή αναμένεται να παραδοθούν άμεσα 120 τόνοι ροδάκινου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή