Περαιτέρω μείωση στις χορηγήσεις δανείων, μικρή άνοδος στις καταθέσεις τον Ιούλιο

Περαιτέρω μείωση στις χορηγήσεις δανείων, μικρή άνοδος στις καταθέσεις τον Ιούλιο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πιστωτική συρρίκνωση της οικονομίας, καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν αφού αφαιρεθούν αυτά που αποπληρώθηκαν, περιορίστηκε περαιτέρω τον Ιούλιο κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το χρέος του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε τον Ιούλιο στα 213,8 δισ. ευρώ από 214,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 222,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013. Συνολικά από το 2009, οπότε ο ιδιωτικός δανεισμός είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα καταγράφοντας ζενίθ χρηματοδότησης 250 δισ. ευρώ, η οικονομία έχει χάσει 36 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις κατέγραψαν τον Ιούλιο μικρή άνοδο κατά 160 εκατ. ευρώ και σταθεροποιήθηκαν ουσιαστικά στα 163,2 δισ. ευρώ, καθώς το επίδομα αδείας που καταβλήθηκε από ένα μέρος του ιδιωτικού τομέα φαίνεται ότι κατευθύνθηκε κατά ένα μέρος για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων περιορίστηκε τον Ιούλιο στα 101,2 δισ. ευρώ από 101,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 105,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013, με συνέπεια ο ρυθμός πιστωτικής συρρίκνωσης να διαμορφωθεί στο -4,9%. Το σύνολο των κλάδων της οικονομίας είχε αρνητικό ρυθμό χρηματοδότησης, με τη βιομηχανία, που αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο, να καταγράφει μείωση κατά -6,1%. Η χρηματοδότηση του εμπορίου μειώθηκε κατά -4,7%, της ναυτιλίας κατά -4,8%, των κατασκευών κατά -2,4%, του τουρισμού κατά -1,7% του κλάδου ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά -15,2% και των ασφαλιστικών εταιρειών κατά 7,4%. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν οριακά θετικός και το χρέος τους προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ.

Το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες μειώθηκε τον Ιούλιο στα 99,5 δισ. ευρώ από 113,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013 και ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών συρρικνώθηκε κατά -2,9%. Οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 70,3 δισ. ευρώ από 72,2 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες διαμορφώθηκαν στα 29,1δισ. ευρώ από 30,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013.

Παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος υπήρξε μήνας της πρώτης καταβολής του φόρου εισοδήματος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφανίζονται αυξημένες κατά 276,6 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των αποταμιεύσεων προς τις τράπεζες να διαμορφωθεί στα 135,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, μειωμένη κατά 116,7 εκατ. ευρώ εμφανίζεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι καταθέσεις των οποίων συρρικνώθηκαν στα 28 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται επίσης στον ίδιο λόγο. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνει μια σταθεροποιητική τάση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε τάση επιστροφής χρημάτων ή σε βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώνονται ουσιαστικά στα επίπεδα του τέλους του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή