Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική στιγμή για τη χώρα χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, τις συμβάσεις που υπέγραψε το ελληνικό Δημόσιο με τα ανάδοχα σχήματα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα, οι οποίες κατατέθηκαν χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η σχετική εξέλιξη αποτελεί μέρος «της προσπάθειας να βγει οριστικά από την κρίση η Ελλάδα και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου». Οπως σημείωσε, οι συμβάσεις κατατίθενται έπειτα «από αξιοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του ελληνικού Δημοσίου, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, κι αφού έχουν ελεγχθεί οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να θωρακιστεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον».

Οι ανάδοχες κοινοπραξίες είναι Energean Oil – Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων, ΕΛΠΕ – Edison – Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο και Εnergean Oil – Trajan Οil & Gas για το Κατάκολο και οι σχετικές συμβάσεις είχαν υπογραφεί τον περασμένο Μάιο. Οι συμβάσεις βάζουν τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας και πολλά υποσχόμενης αγοράς για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, καθώς τα ανάδοχα σχήματα δεσμεύονται για συνολικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες ανάλογα με τα ευρήματα που θα εντοπίσουν μπορεί να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα ερευνητικά γεωτρύπανα θα μπουν στο Κατάκολο εντός δύο ετών, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 5 εκατ. βαρελιών, ενώ σε διάστημα τριών ετών, δύο με τρεις γεωτρήσεις θα «χτυπήσουν» στα Ιωάννινα και στον Πατραϊκό Κόλπο με συνολικά απολήψιμα αποθέματα 300 εκατ. βαρέλια (100 και 200 αντίστοιχα).

Επόμενο βήμα είναι ο κύκλος του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στις 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, που θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μέσα στον Σεπτέμβριο. Το ΥΠΕΚΑ προσδοκά την προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους θάλασσας (άνω των 1.000 μέτρων), αποδεδειγμένα πιθανά αποθέματα τα τελευταία 5 έτη, εκτάσεις παραχώρησης τα τελευταία 5 έτη, παραγωγή υδρογονανθράκων σε εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου τα τελευταία 5 έτη. Η σύμβαση ορίζει 8ετή περίοδο ερευνών σε τρία στάδια, που μπορεί να παραταθεί. Κάθε στάδιο ερευνών σχετίζεται με χωριστό δεσμευτικό πρόγραμμα, ενώ κατά τη μετάβαση από τη μία φάση στην άλλη ο επενδυτής υποχρεούται να αποδεσμεύει ποσοστό μεταξύ 20% και 50% της αρχικής συμβατικής περιοχής και στο τέλος της τελευταίας φάσης θα αποδεσμεύεται όλη η περιοχή ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή