Τα ανεπιθύμητα «σουβενίρ» των διακοπών

Τα ανεπιθύμητα «σουβενίρ» των διακοπών

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από μια πολύ κουραστική περίοδο γεμάτη στρες, πίεση, έλλειψη ύπνου, σωματική και πνευματική κόπωση, οι διακοπές, για τις περισσότερες από εμάς, μοιάζουν με μια όαση χαλάρωσης, ανεμελιάς και διασκέδασης.

Όσο χαλαρώνουμε, όμως, ειδικά στις διακοπές, τόσο ενδεχομένως, χαλαρώνει και η προσοχή μας, ακόμη και για ζητήματα υγείας. Και γι’ αυτό, ίσως επιστρέψαμε με μερικά ανεπιθύμητα  «σουβενίρ» που δεν περιορίζονται σε φωτογραφικά ενσταντανέ και χειροποίητα διακοσμητικά.

Κάτι οι θάλασσες, οι πισίνες και η άμμος από τη μια, που μπορεί να γίνουν εστία μικροβίων και μικροοργανισμών,  κάτι το αλκοόλ, η ερωτική διάθεση και το φλερτ από την άλλη που μπορεί να οδήγησαν σε… στενές επαφές χωρίς προφυλάξεις και τα πρώτα δυσάρεστα συμπτώματα δεν αργούν να φανούν.

Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην ευαίσθητη περιοχή σας, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να πανικοβληθείτε και να αρχίσετε να σκέφτεστε το χειρότερο. Ηρεμήστε, καταγράψτε τα συμπτώματα και κλείστε άμεσα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.

Και ρίξτε μία ματιά στα 5 συνηθέστερα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά τις διακοπές, τα συμπτώματα και τους τρόπους θεραπείας τους.

1.Κολπίτιδα: Οι κολπίτιδες είναι η φλεγμονή του κόλπου από μύκητες, μικρόβια ή ιούς. Μπορεί να «κολλήσει» από την άμμο, την τουαλέτα, την πισίνα ή το θαλασσινό νερό, εφόσον είναι μολυσμένα, αλλά και δια της σεξουαλικής οδού, ενώ επιδεινώνεται με τα στενά συνθετικά ρούχα και εσώρουχα ή το βρεγμένο μαγιό.

Συμπτώματα: Ασυνήθιστες ως προς την ποσότητα, το χρώμα ή την υφή ( και συνήθως δύσοσμες)  κολπικές εκκρίσεις, ενοχλήσεις, κνησμός, αίσθημα φαγούρας ή καψίματος στην περιοχή και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ή ούρηση.

Θεραπεία: Μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας θα δείξει αν πρόκειται για βακτηριακή κολπίτιδα ή μυκητιασική κολπίτιδα, και την ανάλογη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε (συνήθως κολπική κρέμα και χάπι).

2.Ουρολοίμωξη: Μπορεί να εμφανιστεί λόγω κακής προσωπικής υγιεινής (μικρόβια από τον κόλπο ή τον πρωκτό που εισέρχονται  στην ουρήθρα) ή χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας, χωρίς τη λήψη απαραίτητων προφυλάξεων .

Συμπτώματα: συχνουρία, πόνος, αίσθημα καψίματος και δυσκολία κατά την ούρηση, πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Θεραπεία: Αφού απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας ή κάποιο παθολόγο και κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις (συνήθως γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων και έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά του μικροβίου που θα βρεθεί στην καλλιέργεια) ο γιατρός σας θα αποφασίσει για το είδος της αντιβιοτικής αγωγής που πρέπει να ακολουθήσετε καθώς και τη διάρκειά της.

3. Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Πρόκειται για ένα αρκετά σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ο HPV μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή να εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά κονδυλώματα, τα οποία μεταδίδονται από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή κάποια μολυσμένη επιφάνεια.

Συμπτώματα: Βλάβες του δέρματος που εξέχουν από την επιδερμίδα ή έχουν πλατιά μορφή. Μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος ή να έχουν ροζ απόχρωση. Επίσης, μπορεί να μην είναι εμφανή στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και να βρίσκονται στον τράχηλο της μήτρας (η διάγνωση γίνεται με test pap) ή στον πρωκτό. Μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι και τέσσερις μήνες μετά την προσβολή.

Θεραπεία: Ανάλογα με την περίπτωση, συνήθως προτιμάται η χειρουργική αφαίρεση κονδυλωμάτων.

4. Χλαμύδια: Εμφανίζονται 10-20 μέρες μετά την επαφή με πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, δυσουρία, συχνουρία, έκκριση υγρών από τον κόλπο και κνησμό. Μπορεί όμως να είναι ασυμπτωματικά ή να κάνουν λοίμωξη.

Συμπτώματα: Στις γυναίκες η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα στο 70-80 % των περιπτώσεων, γι’ αυτό και αποκαλούνται η «σιωπηρή νόσος» .

Θεραπεία: Με βακτηριοστατικά αντιβιοτικά.

5. Έρπητας των γεννητικών οργάνων (ερπητική λοίμωξη): Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω των γεννητικών ή των στοματικών εκκρίσεων, όμως μπορεί να μεταδοθεί και χωρίς την παρουσία εμφανούς κλινικής λοίμωξης, γεγονός που σημαίνει ότι, ακόμα και εάν ένας σεξουαλικός σύντροφος δεν έχει εμφανή σημεία λοίμωξης, μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.

Συμπτώματα: Έλκη επώδυνα ή μη στα χείλη του αιδοίου, τον κόλπο, τον τράχηλο, τον πρωκτό ή την εσωτερική επιφάνεια των μηρών, φυσαλίδες που είναι γεμάτες από ορώδες υγρό στα γεννητικά όργανα, διόγκωση λεμφαδένων, αίσθηση αδυναμίας, πυρετός, δυσουρία. Προτού εμφανιστούν οι φυσαλίδες, ενδέχεται να δημιουργηθεί μια αίσθηση αυξημένης ευαισθησίας στο δέρμα, ένα κάψιμο, μια φαγούρα ή πόνος στο συγκεκριμένο σημείο που πρόκειται να εμφανιστούν.

Θεραπεία: Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων δεν θεραπεύεται εντελώς. Ωστόσο, η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να ανακουφίσει το άτομο από τα συμπτώματα. Τα φάρμακα (συνήθως δισκία ή αλοιφή) ελαττώνουν γρήγορα τον πόνο και τη δυσφορία και επιταχύνουν την επούλωση. Επιπλέον, τα θερμά λουτρά και ο ήπιος καθαρισμός της περιοχής με σαπούνι και νερό ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή