Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 160 στρατιώτες

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 160 στρατιώτες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τουλάχιστον 160 Σύρους στρατιώτες εκτέλεσαν οι τζιχαντιστές στη Συρία, μετά την κατάληψη αεροπορικής βάσης στην επαρχία Ράκα την Κυριακή. Η βάση Τάμπκα ήταν το τελευταίο προπύργιο του συριακού στρατού στην επαρχία της Ανατολικής Συρίας και η πτώση της σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές ελέγχουν μια γιγάντια έκταση της Ανατολικής Συρίας και του Ιράκ.

Στο πλαίσιο της τακτικής κατατρομοκράτησης των αντιπάλων τους, οι τζιχαντιστές όχι μόνο σκότωσαν τους αιχμαλώτους τους, παραβιάζοντας ακόμη μία φορά κάθε πολεμικό κανόνα, αλλά έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο τους εξευτελίζουν. Στο βίντεο δεκάδες στρατιώτες περπατούν ξυπόλητοι με τα εσώρουχα στην έρημο, ενώ ακούγονται ιαχές «Ισλαμικό Κράτος» και «Δεν υπάρχει επιστροφή». Αλλες εικόνες δείχνουν τους στρατιώτες νεκρούς.

Περίπου 700 από τους 1.400 στρατιώτες που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση κατόρθωσαν να διαφύγουν όταν αυτή πέρασε στον έλεγχο των τζιχαντιστών, έπειτα από εβδομάδες σκληρών μαχών. Οι υπόλοιποι θεωρείται ότι έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Στα χέρια ένοπλων ανταρτών, άγνωστο ποιας ομάδας, έπεσαν χθες και 43 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Γκολάν (UNDOF). «Τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν κάθε προσπάθεια να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των κρατουμένων ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης και να αποκαταστήσουν την πλήρη ελευθερία κινήσεων της δύναμής μας σε όλη την περιοχή της ευθύνης της», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Πέρα από τους 43 αιχμαλώτους, που κατάγονται από τις Φιλιππίνες, άλλοι 81 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης, καταγόμενοι από τα νησιά Φίτζι, έχουν εγκλωβιστεί από τους αντάρτες στις θέσεις τους.

Πριν από τον συριακό εμφύλιο, η περιοχή του Γκολάν ήταν σε γενικές γραμμές ήσυχη και όσοι υπηρετούσαν στην UNDOF έβρισκαν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο της θητείας τους στο όριο του κατειλημμένου από το Ισραήλ Γκολάν και της Συρίας ήταν η ανία. Το τελευταίο διάστημα όμως, οι μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους αντάρτες έχουν θέσει πολλάκις σε κίνδυνο τους άνδρες του ΟΗΕ. Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις αιχμαλωσίας τους από αντάρτες, οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς.

Πλήγμα σε αρχηγείο

Η αντεπίθεση της συριακής κυβέρνησης εναντίον του ΙSIS χθες είχε τη μορφή χειρουργικού πλήγματος εναντίον ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συριακά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο το οποίο εχρησιμοποιείτο ως αρχηγείο της οργάνωσης στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, ενώ στο εσωτερικό του συνεδρίαζαν στελέχη της. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «ο στρατός εξολόθρευσε πάνω από 10 τρομοκράτες», περιλαμβανομένων 2 κορυφαίων στελεχών του ΙSIS, και 14 θωρακισμένα οχήματα. Από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει οι αναγνωριστικές πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών, προκειμένου να εντοπιστούν στόχοι του ΙSIS στην Ανατολική Συρία.

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους προκειμένου να προχωρήσουν σε βομβαρδισμό θέσεων του ΙSIS στο εσωτερικό της Συρίας, βολιδοσκοπώντας ενδεχόμενη συμμετοχή της Αυστραλίας και της Βρετανίας. Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο 33χρονος Αμερικανός Ντάγκλας ΜακΚέιν σκοτώθηκε στη Συρία πολεμώντας στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» και ερευνούν τις πληροφορίες ότι την ίδια μοίρα είχε και δεύτερος Αμερικανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή