Τα 5,7 Ρίχτερ δεν ανησυχούν τους επιστήμονες

Τα 5,7 Ρίχτερ δεν ανησυχούν τους επιστήμονες

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωινό ξύπνημα με… την επίσκεψη του Εγκέλαδου έκαναν χθες πολλές περιοχές της χώρας. Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες νότια της Πελοποννήσου έγινε μεν αισθητή στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές, όμως δεν προκαλεί την ανησυχία των σεισμολόγων, που εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο για την περιοχή φαινόμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 6.45 χθες το πρωί και το επίκεντρό της εντοπίζεται 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά – νοτιοανατολικά της Νεάπολης Βοΐων. Ακολούθησε ένας μετασεισμός τρία λεπτά αργότερα, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, και μισή ώρα αργότερα μια πολύ μικρότερη δόνηση, μεγέθους 2,6 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι, πάντως, εκτιμούν ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας παρά το ισχυρό μέγεθος του σεισμού. «Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, ο σεισμός προήλθε από το ελληνικό τόξο, το σημείο που η αφρικανική πλάκα συναντά την ευρασιατική», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη. «Η περιοχή δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλου μεγέθους σεισμούς, ωστόσο το μέγεθος του σεισμού δεν μας εκπλήσσει».

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε μια μεγάλη ακτίνα από την Κρήτη έως την Αθήνα. «Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε βάθος 90 χιλιομέτρων», λέει. Οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη απόσταση. Επιπλέον, αντίθετα με τους επιφανειακούς που χαρακτηρίζονται από ισχυρούς μετασεισμούς, συχνά δεν έχουν καθόλου μετασεισμική ακολουθία ή η ακολουθία τους είναι ασθενής».

Το φαινόμενο, πάντως, παρακολουθείται από τους σεισμολόγους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή