Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία

Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ο μισός πληθυσμός της Συρίας έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος χαρακτήρισε τον συριακό εμφύλιο «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας». Οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες έφτασαν τα τρία εκατομμύρια, ενώ 6,5 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι εντός των συριακών συνόρων.

Οι πιο πολλοί στον Λίβανο

«Σχεδόν οι μισοί Σύροι έχουν πλέον υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους», είπε ο Γκουτέρες. «Η συριακή κρίση έχει γίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας, αλλά ο κόσμος δεν καλύπτει τις ανάγκες των προσφύγων και των χωρών που τους φιλοξενούν». Το μεγαλύτερο βάρος, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε σχέση με τον πληθυσμό του, σηκώνει ο Λίβανος, που έχει υποδεχθεί 1,14 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ ακολουθεί η Τουρκία με 815.000 πρόσφυγες, η Ιορδανία με 608.000 και το Ιράκ με 215.000. Οι υπόλοιποι έχουν καταφύγει στην Αίγυπτο, ενώ ένα ελάχιστο ποσοστό οδεύει προς την Ευρώπη, ρισκάροντας τη διάσχιση της Μεσογείου.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν τους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του, ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη στις χώρες γύρω από τη Συρία που δεν έχουν καταγραφεί. «Ολο και περισσότερες οικογένειες φτάνουν σε κακή κατάσταση, εξαντλημένες, φοβισμένες και χωρίς τις οικονομίες τους», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Οι περισσότερες βρίσκονται στον δρόμο εδώ και έναν χρόνο ή και περισσότερο, πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό μέχρι να πάρουν την τελική απόφαση να φύγουν από τη χώρα».

«Επίσης, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι για πολλούς η διαφυγή από τη Συρία γίνεται δυσκολότερη, καθώς πολλοί υποχρεούνται να δωροδοκήσουν τους ένοπλους φρουρούς στα σημεία ελέγχου που πολλαπλασιάζονται. Επίσης, οι πρόσφυγες που διασχίζουν την έρημο προς την Αν. Ιορδανία υποχρεώνονται να πληρώσουν σημαντικά ποσά στους διακινητές», προσέθεσε.

Ο αριθμός των τριών εκατομμυρίων προσφύγων στο εξωτερικό είναι κατά ένα εκατομμύριο αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Παρά την όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επικράτηση του των τζιχαντιστών του ΙSIS σε μεγάλο μέρος της χώρας, η διεθνής κοινότητα παραμένει αμήχανη.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ερωτήθηκε σχετικά με πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον του ΙSIS. «Δεν έχουμε ακόμη στρατηγική», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν από τη συνεδρίαση επιτελών αρμόδιων για την εθνική ασφάλεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε ότι αποστέλλει στη Μέση Ανατολή τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι προκειμένου να οικοδομήσει μέτωπο εναντίον των τζιχαντιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή