Αρχαιρεσίες και η νέα διοικητική επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας

Αρχαιρεσίες και η νέα διοικητική επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αναγνωστική Κερκύρας, με έμβλημα τη Γλαύκα, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας που χαίρει κύρους και εκτιμήσεως και εκτός Ελλάδος, τέλεσε τις αρχαιρεσίες για νέα διοικητική επιτροπή στις 25 Αυγούστου 2014. Οι εκλεγέντες είναι: Πρόεδρος, ο κ. Γιάννης Πιέρης, ιστορικός, συγγραφέας, επί 9 χρόνια πρόεδρος της Αναγνωστικής και επί πέντε χρόνια, πριν, πρόεδρος Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, με συνέπεια στο έργο πολιτισμού και παράδοσης της αστικής κερκυραϊκής κοινωνίας. Αντιπρόεδρος ο κ. Σπύρος Γερακάρης δικηγόρος. Γραμματέας ο κ. Κώστας Καρδάμης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ταμίας ο κ. Αγησίλαος Τσαγγαράκης, συνταγματάρχης Υ.Κ. εν αποστρατεία. Εφοροι βιβλιοθήκης: ο κ. Δημήτρης Ζυμάρης, επί έξι χρόνια γραμματεύς της Αναγνωστικής.

Είναι ιστορικός, με μεταπτυχιακό στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, επί Διδακτορικό. Και ο κ. Δημήτρης Θεοτόκης, διδάκτωρ στο Τμήμα Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου και υποδιευθυντής στη Μέση Εκπαίδευση. Εφοροι καταστήματος: ο κ. Νίκος Βελιανίτης, πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας και ο κ. Παναγιώτης Τσίπης, επιχειρηματίας. Εν όψει μιας νέας περιόδου εντός των ημερών θα συνεδριάσουν τα μέλη της νέας διοικητικής επιτροπής για να καταρτίσουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην υπόλοιπη χρονιά. Ηδη όμως έχουν αποφασισθεί, εντός του Οκτωβρίου, η πρώτη εκδήλωση που θα είναι τιμητική βραδιά, με ομιλία και συναυλία Μουσικής Δωματίου, εις μνήμην της μεγάλης Κερκυραίας ευεργέτιδας Αλίκης Παδοβά, που επί πολλά χρόνια έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δίδαξε ως καθηγήτρια σε πανεπιστήμια. Δεν λησμόνησε ποτέ τη γενέτειρά της Κέρκυρα και στη διαθήκη της άφησε όλη την περιουσία της, την κατοικία της και ακίνητα στην Αναγνωστική Εταιρεία που με το έργο της τιμά το κερκυραϊκό όνομα και την παράδοση της αστικής κοινωνίας. Επίσης, τον Νοέμβριο, θα γίνει η διημερίδα που αφορά την Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864, 150 χρόνια μετά. Αυτές είναι οι πρώτες ανακοινώσεις και με ενδιαφέρον αναμένει η στήλη το νέο πρόγραμμα στο πνεύμα πάντα της συνέπειας της εκλεγείσας νέας Διοικητικής Επιτροπής. Στην τελευταία επίσκεψή μου στην Κέρκυρα, ο φακός κράτησε την απέριττη ομορφιά του ιστορικού κτιρίου της Αναγνωστικής που χτίσθηκε επί Ενετοκρατίας και που την τελική του μορφή έδωσε, στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Κερκυραίος αξιόλογος αρχιτέκτων Ιωάννης Χρόνης. Συγχαρητήρια στη νέα διοικητική επιτροπή από Κερκυραίους σοβαρούς και καλή συνέχεια στο έργο τους…

Στην Κηφισιά μια Πλατεία με τ’ όνομα «Ελπίδα» και ό,τι άλλο συμβολίζει σε παρόν και μέλλον…

Αυτό το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Αυγούστου 2014 δεν ήταν η ζέστη αλλά η συγκίνηση και η ευαισθησία που ανέβασαν ψηλά το θερμόμετρο στη συμβολή των οδών Αθηνάς, Θράκης και Κοραή στην Κηφισιά πίσω από το νοσοκομείο ΚΑΤ, στην εκδήλωση ονοματοδοσίας μιας ανώνυμης ώς τώρα πλατείας, πράσινης και δροσερής, που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς και τίμησε η τοπική κοινωνία. Ο επί τρεις θητείες δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης έκανε τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής «Ελπίδα – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» πάνω σε πέτρα, συμβολικά. Γιατί τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο όταν βρεθεί ο άνθρωπος με το όραμα –η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», και οι φωτισμένοι συνεργάτες που θα βάλουν θεμέλια, θα το λειτουργήσουν, θα το προχωρούν, πασχίζοντας πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα στον ανθρωπιστικό αγώνα κατά του πόνου και της ασθένειας… Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια ο δήμαρχος κ. Νίκος Χιωτάκης επισήμανε πως «το σημαντικό αυτό γεγονός αποτελεί το ελάχιστο που πράττει ο δήμος προς τιμήν του Συλλόγου “Ελπίδα” και της προέδρου του κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Ενα ατελεύτητο γεγονός» –όπως είπε χαρακτηριστικά, «που η ακούραστη σημαιοφόρος και οι εθελόντριες της “Ελπίδας” καταθέτουν καρδιά και ψυχή, πιστεύοντας ακράδαντα πως για τη ζωή κι ενός μόνο παιδιού αξίζει ν’ αγωνίζεσαι, πόσω μάλλον για τα εκατοντάδες παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί όλα αυτά τα χρόνια στον ξενώνα της “Ελπίδας” και έχουν περάσει από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων με το ίδιο όνομα “Ελπίδα”». Βαθιά συγκινημένη η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε από καρδιάς και ευχαρίστησε τον δήμο Κηφισιάς «που με αυτή του την πρωτοβουλία, –όπως είπε– η οποία εκφράζει μεγάλη ευαισθησία απέναντι στα παιδιά με καρκίνο, με το όνομα που αποκτά η όμορφη αυτή πλατεία θα υπενθυμίζει για πάντα τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου και την ελπίδα που στέλνει στην κοινωνία μας η νίκη των εκατοντάδων παιδιών που κέρδισαν τη μάχη για τη ζωή. «Τόνισε δε ότι ταυτόχρονα θα υπενθυμίζει τη συγκλονιστική συστράτευση του λαού μας σε κάθε μας κάλεσμα για τα παιδιά. Χωρίς τη στήριξη χιλιάδων συμπολιτών μας όλα αυτά τα χρόνια, το έργο μας δεν θα ήταν το ίδιο… Μέσα από το έργο μας δημιουργούμε γέφυρες ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με άλλες χώρες, φέρνουμε στην Ελλάδα πολύτιμη τεχνογνωσία, ενώ μεταφέρουμε τη σημαντική ιατρική εμπειρία των δικών μας γιατρών στο εξωτερικό.

Παράλληλα σχεδιάζουμε επιπλέον δομές, όπως τη δημιουργία του πρώτου Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για παιδιά καθώς και Κέντρου Αριστείας για την έρευνα κατά του καρκίνου». Με εμφανή τη συγκίνησή της, που τη συμμερίζονταν οι κυρίες του Συλλόγου «Ελπίδα», η συντονίστρια της εκδήλωσης αντιδήμαρχος Αλληλεγγύης κ. Νίνα Βλάχου, δημοσιογράφος και ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης και ο νεοεκλεγείς Γεώργιος Θωμάκος –εγγύηση για το καλό του δήμου Κηφισιάς μία καλή συνεργασία τους στη συνέχεια– η πρόεδρος του «Ελπίδα» κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έδωσε, μέσα από το έργο που επιτελείται τον ορισμό της ελπίδας. «Οι προσπάθειές μας αυτές μάς οδήγησαν σήμερα εδώ. Πολλά μικρά ή μεγάλα βήματα που με συνέπεια, όραμα και αγωνία για να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό, πραγματοποιήθηκαν. Για να μπορεί η Ελλάδα να πρωτοστατεί στη μάχη για τη ζωή των παιδιών της και να νικήσει τον καρκίνο που την απειλεί. Ολα αυτά είναι η “Ελπίδα” είναι όλα όσα από σήμερα θα συμβολίζονται στο όνομα της πλατείας αυτής»…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή