Να κάνουμε ένα βήμα πίσω

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μ​​​​όλις έβγαλε τη χρυσή λάρνακα ο Ανδρόνικος, την τύλιξε στο μπουφάν του, την έβαλε στο αυτοκίνητο και έτρεξε να την δείξει στον Καραμανλή», μου έλεγε προ ημερών πολύπειρος συντηρητής αρχαιοτήτων. Μέσα απ’ αυτήν την υπερβολή υπογράμμιζε μια μεγάλη αλήθεια και εξέφραζε και μια ειλικρινή ανησυχία για τα λάθη που μπορεί να προκύψουν υπό το βάρος των μεγάλων προσδοκιών, των ΜΜΕ που ξημεροβραδιάζονται στην Αμφίπολη, των πολιτικών δηλώσεων και επισκέψεων.

Συγχωρήστε με, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τα οφέλη από την πρακτική του υπουργείου Πολιτισμού να συνοδεύει με συνεχή δελτία Τύπου κάθε βήμα της επιστημονικής έρευνας. Οπως δεν γνωρίζω και τη χρησιμότητα των δηλώσεων του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα σε τηλεοπτική εκπομπή:

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αισθανόμαστε πολύ δικαιωμένοι, διότι ήμασταν οι πρώτοι που χρηματοδοτήσαμε πριν από 2,5 χρόνια την ανασκαφή στην Αμφίπολη με 100.000 ευρώ, όταν το υπουργείο Πολιτισμού εκείνης της εποχής αντιμετώπιζε το ζήτημα με σκεπτικισμό». Ας συγχαρούμε τον περιφερειάρχη για τη διορατικότητά του και ας πάμε παρακάτω.

«Βρίσκονται πράγματα πολύτιμα στις ανασκαφές και μόλις βγουν στο φως και στον αέρα, μπορεί να χάσουν μέχρι και το 80% του μεγέθους τους», συνέχισε ο ίδιος συντηρητής. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ανοιχτεί ο τάφος απότομα και μπει ο ατμοσφαιρικός αέρας και διαλύσει τα πάντα, τα οστέινα αν υπάρχουν, ακόμη και τα οργανικά χρώματα. Πρέπει να μελετηθεί εξαιρετικά προσεκτικά η είσοδος, το πώς θα μπουν, το πώς θα φωτογραφίσουν, με τι φως… Είναι απαραίτητο να πάρουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται χωρίς βιασύνη. Εχουμε σπουδαίους αρχαιολόγους, αλλά σχεδόν όλοι έχουν την τάση να βιάζονται λιγάκι, έχουν παιδικό ενθουσιασμό. Θυμάμαι κάποτε έναν Ελληνα αρχαιολόγο που μου είχε πει περίλυπος: «Βρήκα ένα ολόκληρο άρμα και μόλις το έβγαλα έξω, το έχασα…». Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί αν ο ενθουσιασμός ντοπαριστεί από την υπερέκθεση.

Στο Διαδίκτυο, στα social media, σε παρέες, σε καφενεία και ταβέρνες όλοι έχουν άποψη για την Αμφίπολη. Τι έχει μέσα, τι δεν έχει, αναπαράγονται διαρκώς άπειρες ανοησίες, η παραφιλολογία έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ξαφνικά γίναμε όλοι αρχαιολόγοι: είναι κενοτάφιο, δεν είναι, είναι ένας τάφος ή πολλοί, έχει άνδρες, γυναίκες ή ζώα, είναι συλημένος ή ασύλητος; «Κοπελιά, φαντάζεσαι να έχει τα 400 δισ. που μας λείπουνε ο τάφος;», μου είπε ο οδηγός ταξί, γνήσιος εκφραστής ενός λαού που αγαπάει την υπερβολή και τον χαβαλέ και με χαρακτηριστική άνεση περνάει από τον ναρκισσισμό στην αυτοϋποτίμηση.

Μήπως  να  κάνουμε  όλοι  ένα  βήμα  πίσω; Ο τάφος θα είναι εκεί για πολύ καιρό ακόμη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή