Dourgouti Island Hotel, ένα αστικό πείραμα εν εξελίξει στον Νέο Κόσμο

Dourgouti Island Hotel, ένα αστικό πείραμα εν εξελίξει στον Νέο Κόσμο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​ο Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει τη δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Ηταν μια προσφυγική παραγκούπολη που αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε έναν ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο. Το Dourgouti Island Hotel είναι ένας τόπος/τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης. Μας εμπνέει ο ευρύς δημόσιος χώρος και η έντονη παράδοση «γειτονιάς» της περιοχής.

Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, μέσα από 12 δράσεις αναζητούμε ουσιαστική γνωριμία με το χθες και το σήμερα της γειτονιάς. Υπαίθρια προβολή της «Μαγικής Πόλης», τοπικό πολιτιστικό υπαίθριο φεστιβάλ, εργαστήριο προφορικής ιστορίας, ψηφιακή πλατφόρμα σύγχρονης ανάδειξης της γειτονιάς www.dourgouti.gr, τριών ειδών χαρτογραφήσεις (ιστορική, πολιτιστική, εντυπώσεων επισκεπτών), βόλτες εξερεύνησης με βάση τις αισθήσεις, βόλτες εξερεύνησης με βάση την Ιστορία, δημιουργία τοπικής ομάδας προφορικής ιστορίας, ντοκιμαντέρ και μελέτη αξιολόγησης της διαδικασίας είναι οι ήδη προγραμματισμένες δράσεις του Dourgouti Island Hotel που όμως, ως ομπρέλα δράσεων, παραμένει ανοιχτή για προτάσεις. Η καλλιτεχνική μας ομάδα «Οχι παίζουμε / UrbanDig Project», που έχει εμπνευστεί και επιμελείται το πρόγραμμα, συνεργάζεται με πάνω από 40 φορείς που συμμετέχουν ή και αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου κάποιες από τις παραπάνω δράσεις. Οι φορείς αυτοί όπως ισχύουν μέχρι σήμερα, από τον Δήμο Αθηναίων / ΟΠΑΝΔΑ, τα Πανεπιστήμια Πάντειο και Χαροκόπειο και το Athens Open Air Film Festival μέχρι τους δραστήριους τοπικούς φορείς αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες, παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω. Το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο του «Hotel Obscura» (2014-2015), μιας EU Culture / AU 3rd συνεργασίας της ομάδας «Οχι παίζουμε» με ομάδες από τη Γαλλία (Mezzanine Spectacle & συνεργάτες), Αυστρία (Die Fabrikanten) και Αυστραλία (Triage Collective).

Η ζύμωση με τη γειτονιά και το υλικό που θα προκύψει μέσα από τις δράσεις μας θα αποτελέσουν κύρια συστατικά μιας παράστασης τον Ιούνιο του 2015 στους δρόμους του Δουργουτίου εμπνευσμένη από το χθες / σήμερα / αύριο της περιοχής. Το Dourgouti Island Hotel ξεκίνησε ως ερευνητική διαδικασία της ομάδας μας για την παράσταση αυτή. Κάθε παράσταση του UrbanDig Project μας, από το 2005, περιλαμβάνει στην προετοιμασία της, έρευνα αρχείου και βίωμα του χώρου από το οποίο εμπνέεται και όπου θα παιχτεί. Αν μέχρι φέτος η διαδικασία αυτή ήταν πιο εσωστρεφής καθώς οι τόποι που ερευνούσαμε ήταν συνήθως κτίρια, ο δημόσιος χώρος μιας γειτονιάς, που είναι ο τόπος της UrbanDig παράστασής μας το 2015, επιβάλλει εξωστρέφεια και «ζωή μαζί». Από αυτήν την καλλιτεχνική ανάγκη δημιουργήθηκε, ως καταλύτης γνωριμίας με τον τόπο και τους ανθρώπους του, η παραπάνω ομπρέλα δράσεων. Στο βαθμό που, από καλλιτεχνικό ταξίδι μιας ομάδας, μπορέσει να γίνει υπόθεση γειτονιάς, θα ανταποδώσουμε στο Δουργούτι τη ζωογόνο φιλοξενία του.

* Ο Γιώργος Σαχίνης είναι ο επικεφαλής του UrbanDig Project.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή