«Η ΕΚΤ δεν διαθέτει πλέον άλλα μέσα κατά του χαμηλού πληθωρισμού»

«Η ΕΚΤ δεν διαθέτει πλέον άλλα μέσα κατά του χαμηλού πληθωρισμού»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίηση του Βερολίνου για τον πρόσφατο ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης και την υπόσχεση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη γαλλική ανταγωνιστικότητα εξέφρασε χθες, μέσω συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε αποφεύγει επιμελώς ν’ αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στη Γαλλία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων για το έλλειμμα και δηλώνει αισιόδοξος ότι το Παρίσι θ’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χαλάρωσης της, ενώ υποστηρίζει ότι η κρίση με τη Ρωσία αν και πλήττει τη γερμανική οικονομία δεν θα οδηγήσει σε αρνητική αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη το 2014.

«Θετική απόφαση»

Την έκδηλη ικανοποίηση του Βερολίνου με την αποπομπή υπουργών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τη νέα κυβέρνηση Βαλς εκφράζει ο κ. Σόιμπλε λέγοντας ότι ο ανασχηματισμός «ήταν καλή απόφαση και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτόν». Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του κ. Ολάντ ότι θα εφαρμόσει πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματικότητα, μειώνει τις δημόσιες δαπάνες και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση… Η Γαλλία θα εργαστεί ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της… πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών και των καταναλωτών και να είμαστε αξιόπιστοι.

Η επιμονή σε όσα έχουμε συμφωνήσει ότι θα εφαρμόσουμε είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η γαλλική κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα όπως έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν και τους εταίρους της, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα της επιβληθεί πρόστιμο, ο κ. Σόιμπλε απαντάει ότι «περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Γαλλία και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχει όσα υποσχέθηκε», αποφεύγοντας ν’ αναφερθεί στο ενδεχόμενο προστίμου. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε δεν απαντάει καθόλου στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η Γερμανία ώστε να βοηθήσει τη Γαλλία, ενώ εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του όσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λέγοντας ότι αυτή «έχει εξαντλήσει τα (διαθέσιμα) εργαλεία και συνεπώς αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις και ν’ ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών… Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα εργαλεία (που χρειάζονται ώστε) να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Δεν μπορείς να επιλύσεις το πρόβλημα μειώνοντας τα επιτόκια».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλεί στη γερμανική οικονομία ο εμπορικός πόλεμος με τη Ρωσία ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη το 2014 ήταν εξαρχής συντηρητικές και συνεπώς δεν απαιτείται αναθεώρησή τους. Οσον αφορά το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι η Γερμανία επιδιώκει την εξεύρεση κοινής θέσης μεταξύ των Ευρωπαίων και προειδοποιεί ότι «η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν δεν αλλάξει την πολιτική της». Τέλος, ο κ. Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή