Ρωσική προειδοποίηση για το φυσικό αέριο

Ρωσική προειδοποίηση για το φυσικό αέριο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που μαστίζει τη χώρα επέστησε χθες η Μόσχα. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκίντερ Ετινγκερ στη ρωσική πρωτεύουσα. «Υπάρχει υψηλός κίνδυνος το φυσικό αέριο που προμηθεύει η ρωσική εταιρεία Gazprom στην Ευρώπη να παρακρατηθεί παράνομα από την Ουκρανία για δική της χρήση», προσέθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου γύρω από την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ουκρανία. Ο Πούτιν είχε συμφωνήσει, τον περασμένο χρόνο, με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μειώσει δραστικά την τιμή του παρεχόμενου ρωσικού αερίου στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου και την εκδήλωση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία, όμως το Κρεμλίνο ανέβασε την τιμή στα 485 δολάρια και απαίτησε την εξόφληση του ουκρανικού χρέους προς την Gazprom, το οποίο αποτιμάται από τη ρωσική πλευρά στα πέντε δισ. δολάρια. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο αρνήθηκε να δεχθεί τη νέα τιμή που καθόρισε η Gazprom και το θέμα έχει παραπεμφθεί σε διεθνή δικαστήρια. Η εξέλιξη αυτή εγείρει βάσιμες ανησυχίες στην Ευρώπη για την ομαλή τροφοδοσία της ενόψει της προσεχούς χειμερινής περιόδου, καθώς το Κίεβο παραδέχεται ότι δεν διαθέτει αρκετό φυσικό αέριο για τις δικές του ανάγκες. Η Ε.Ε. εισάγει περίπου το 50% του ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνει μέσω Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι οι συζητήσεις του με τον Αλεξάντερ Νόβακ ήταν «εποικοδομητικές» και τόνισε ότι «για την επίλυση της κρίσης, το φυσικό αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο» στη διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο Γκίντερ Εντιγκερ προσέθεσε ότι θα εκπονηθεί σύντομα ένα χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους στη Ρωσία και ότι ο ίδιος θα παρουσιάσει τη σχετική πρόταση στις αρχές του Κιέβου. Κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις, η ρωσική πλευρά εμφανίστηκε πρόθυμη να προσφέρει στην Ουκρανία αναδρομική μείωση της τάξης των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάτι που ισοδυναμεί χονδρικά με το ήμισυ της διαφοράς ανάμεσα στη νέα και την παλιά τιμή. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί τριμερής συνάντηση εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ε.Ε. προς αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού. Είναι μάλλον προφανές, όμως, ότι οι εξελίξεις στο στρατιωτικό και το πολιτικό πεδίο θα επηρεάσουν αισθητά τις διαπραγματεύσεις για το ενεργειακό πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή