Χωρίς μεγάλες αλλαγές η τουρκική κυβέρνηση

Χωρίς μεγάλες αλλαγές η τουρκική κυβέρνηση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας υπό τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Ο Νταβούτογλου επέλεξε να διατηρήσει όλα τα κύρια πρόσωπα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ορκίστηκε την Πέμπτη στο αξίωμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν, υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί διατήρησαν τις θέσεις τους. Υπουργός Ενέργειας παρέμεινε ο Τανέρ Γιλντίζ. Στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης διορίσθηκαν ακόμη οι Γιαλτσίν Ακντογκάν, σύμβουλος του Ερντογάν, και Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Νταβούτογλου, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο ίδιος, διόρισε υπουργό Εξωτερικών τον αρμόδιο για τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε το υπουργείο του στον πρώην διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ. «Είναι μεγάλη τιμή, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται», δήλωσε ο νέος ΥΠΕΞ της Τουρκίας μετά τη χθεσινή ορκωμοσία.

Ο Τσαβούσογλου, 46 ετών, αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002. Ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Αγκυρα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο (London School of Economics) και διατέλεσε από το 2010 έως το 2012 πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα λόγω των συγκρούσεων στη γειτονική Συρία και το Ιράκ. Ο Τσαβούσογλου ήδη καλείται να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 49 Τούρκων που απήχθησαν από τζιχαντιστές στη Μοσούλη του Ιράκ τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί το ζήτημα ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. Ο Ερντογάν έχει θέσει την ένταξη της Τουρκίας ως στρατηγικό στόχο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή