Σε ήπιο κλίμα η ορκωμοσία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομη και χωρίς παραλειπόμενα ήταν η ορκωμοσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του 9,84 στο Γκάζι. Από νωρίς το μεσημέρι η περιοχή βρισκόταν σε αστυνομικό κλοιό προκειμένου να προληφθούν επεισόδια λόγω της μεταγωγής του προφυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη (υποψηφίου δημάρχου με τη Χρυσή Αυγή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου), που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα.

Η παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη, της Ουρανίας Μιχαλολιάκου και των υπόλοιπων εκλεγμένων μελών της Χρυσής Αυγής στην ορκωμοσία είχε πυροδοτήσει φήμες για πιθανά επεισόδια.

Πράγματι, οπαδοί της Χρυσής Αυγής είχαν παραταχθεί στο πεζοδρόμιο ανόδου της Πειραιώς ενώ στο απέναντι πεζοδρόμιο βρίσκονταν συγκεντρωμένα μέλη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). Και οι δύο ομάδες βρίσκονταν περικυκλωμένες από ΜΑΤ, οπότε η αντιπαράθεση περιορίστηκε στην ανταλλαγή συνθημάτων. Ολοι όσοι εισέρχονταν στον χώρο έπρεπε να δώσουν τα στοιχεία τους στην είσοδο. Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο, αφού δεν διέθετε πρόσκληση.

Εντός του αμφιθεάτρου του 9,84, όπου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Χρυσής Αυγής κάθισαν όλοι μαζί ξεχωριστά από τους υπόλοιπους αιρετούς και χειροκρότησαν μόνο την είσοδο του Ηλία Κασιδιάρη στην αίθουσα.

Και σε αυτή την τελετή δόθηκε η δυνατότητα στους αιρετούς να διαλέξουν ανάμεσα στον πολιτικό και τον θρησκευτικό όρκο. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, στον οποίο ανατέθηκε το έργο της ανάγνωσης του πολιτικού όρκου, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της θρησκευτικής ορκωμοσίας. Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στην ίδια πολιτική παράταξη με τον κ. Καμίνη, του αναγνωρίζει ότι κατάφερε να κρατήσει την πόλη όρθια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Πολιτικά ορκίστηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (υποψήφιος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ), ο Νίκος Σοφιανός (υποψήφιος της παράταξης του ΚΚΕ) και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις. Μάλιστα, οι κ. Σοφιανός και Κωνσταντίνου ζήτησαν και απήγγειλαν τους «όρκους» που οι παρατάξεις τους έχουν καταθέσει σε όλες ανά τη χώρα ορκωμοσίες.

Μετά και τη θρησκευτική ορκωμοσία, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αθηναίων ο οποίος μίλησε για συνέχιση του έργου της προηγούμενης τριετούς θητείας του. «Εχουν μπει τα θεμέλια, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, αναλάβαμε κρίσιμες πρωτοβουλίες. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, «μακριά από την κρατική χειραγώγηση και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων». Κατονόμασε τους δήμους ως τον κατεξοχήν παράγοντα πολιτικής σταθερότητας, προσθέτοντας ότι «στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες υπερασπίστηκαν μια πόλη δημοκρατική. Μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που συνομιλεί ισότιμα με τις μητροπόλεις του κόσμου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ορίζει η ίδια το μέλλον της. Θα δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Με έντιμη διαχείριση, ορθολογισμό, διαφάνεια, καινοτομία και πολλή δουλειά», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας την πλειοψηφία έχει η παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη με 29 δημοτικούς συμβούλους. Ακολουθούν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 5 δημοτικούς συμβούλους, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με 4, ο Ηλίας Κασιδιάρης επίσης με 4. Από δύο δημοτικούς συμβούλους εξέλεξαν ο κ. Σοφιανός και ο κ. Κακλαμάνης, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι εξελέγησαν επίσης οι Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Αβραμίδης και Πέτρος Κωνσταντίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή