Προτεραιότητα το νομοσχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων

Προτεραιότητα το νομοσχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσεκτικό τρόπο προχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», δίνοντας προτεραιότητα στο νομοσχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων, που είναι και αυτό που θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Για τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών, πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης διεμήνυε χθες ότι το θέμα είναι πρόωρο και κυρίως ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μονομερή παρέμβαση.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης -μετά τις επαφές που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας με αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μετέχουν στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, και με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ- ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ αντίστοιχη διαβεβαίωση είχε δώσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί σε συνδυασμό με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που ενδέχεται να δημιουργήσει στις τράπεζες, οι οποίες κινούνται ήδη στον αστερισμό των στρες τεστ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και της προσπάθειας για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης – γνωστό ως TLTRO.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε χθες συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία εξετάστηκαν λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων, ενώ για τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών αφέθηκε να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση, αυτό θα γίνει εγκαίρως, δηλαδή πριν από τα τέλη του 2014. Ενόψει και της συνάντησης του Παρισιού, η τρόικα έχει αποστείλει ήδη τις παρατηρήσεις της στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τη ρύθμιση των οφειλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός κορμός των διατάξεων έχει γίνει αποδεκτός.

Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης αποδεσμεύει ουσιαστικά τα σχέδια εξυγίανσης των επιχειρήσεων από τα δικαστήρια, ο ρόλος των οποίων περιορίζεται στην έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, δηλαδή των διοικήσεων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. H συμφωνία των μερών μπορεί να προβλέπει:

–  Διαγραφή των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013.

–  Εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς σε άτοκες μηνιαίες δόσεις και περίοδο αποπληρωμής έως 10 έτη και εξόφληση των οφειλών σε εργαζομένους σε 12 μήνες.

Για τις επιχειρήσεις και τους μετόχους τους, η ρύθμιση, εκτός από τη δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης, συνεπάγεται την αναστολή της ποινικής δίωξης, των πλημμελημάτων της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής, την αναστολή των πάσης φύσεων διοικητικών μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων η δίωξη των οποίων αναστέλλεται, καθώς και την άρση της απαγόρευσης ή του κωλύματος της έκδοσης επιταγών. Η πρόταση νόμου δίνει επίσης τη δυνατότητα για υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, χωρίς δεσμευτική ισχύ για το σύνολο των πιστωτών, με την προϋπόθεση ότι στη ρύθμιση συναινεί το 50% του συνόλου των απαιτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή