Με οδηγό τα άστρα ψάχνουν τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου!

Με οδηγό τα άστρα ψάχνουν τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου!

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο η αρχαιολογική σκαπάνη της Κατερίνας Περιστέρη προχωράει προς το εσωτερικό του τύμβου στην Αμφίπολη για να φτάσει στον υψηλό «ένοικο» του μακεδονικού τάφου, στα Σκόπια δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια.

Και αν οι δικοί μας αρχαιολό­γοι δεν βάζουν ψηλά τον πήχυ, ως προς το ποιον θα αντικρίσουν όταν ανοίξουν την πόρτα του νεκρικού θαλάμου και συμβιβάζονται ακόμα «με έναν Νέαρχο», ή «μια Ρωξάνη», ελπίζοντας πως μπορεί να βρεθεί μπροστά τους και «κανένας Κάσσανδρος», στα Σκόπια χτυπάνε όσο πιο ψηλά γίνεται: ψάχνουν εναγωνίως τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με οδηγό τα άστρα!

Προς τούτο, «διεθνής ομάδα ειδικών», με επικεφαλής έναν «ανεξάρτητο αρχαιολόγο» (πώς είναι άραγε ο «εξαρτημένος;»), από την Κροατία, ονόματι Ντομαγκόι Νίκολιτς, πραγματοποιεί, τούτη την εποχή, με χρήματα του υπουργείου Πολιτισμού αρχαιολογική έρευνα στην τοποθεσία Οβτσε Πόλε, κοντά στην πόλη Στιπ της ανατολικής FYROM, με τη μέθοδο της «αρχαιοακουστικής», (σ.σ. μελέτη της ακουστικής αρχαιολογικών χώρων) με σκοπό να ερευνηθεί αν, όπως καλλιεργείται από κύκλους της κυβέρνησης, κάτω από ένα γεώγλυφο, μια τούμπα δηλαδή, κρύβεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οπως μας πληροφορεί η εφημερίδα των Σκοπίων Utrinski Vesnik, η «ομάδα ειδικών» αναζητεί τον θαμμένο Μακεδόνα στρατη­λάτη, οδηγούμενη από τον αστερισμό της Κασσιόπης, κατά το πρότυπο των Τριών Μάγων στα ταξίδι προς το σπήλαιο της Βηθλεέμ. «Την 21η Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι επιστήμονες εργάζονταν άγρυπνα στο μικρό γεώγλυφο. Διατείνονται ότι τις πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου, ο αστερισμός της Κασσιόπης βρισκόταν ακριβώς πάνω από το γεώγλυφο της Μπέλα Ζόρα και πως αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος κάποιας ιδιαίτερα σημαντικής προσωπικότητας», σημειώνει.

Ποια μπορεί να είναι αυτή; Κατά τον υπεύθυνο της έρευνας Νίκολιτς, ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου δεν βρίσκεται ούτε στην Αλεξάνδρεια ούτε στην Ελλάδα, αλλά στο Οβτσε Πόλε: «Μία εσωτερική ώθηση παροτρύνει τους ανθρώπους να θέλουν να ενταφιαστούν εκεί όπου έχουν γεννηθεί. Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας έχει γεννηθεί στο Οβτσε Πόλε και εκεί βρίσκεται και ο τάφος του, ο οποίος καλύφθηκε εσκεμμένα», δήλωσε ο Κροάτης ερευνητής. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

«Απλό σκυρόδεμα»

Το αρχαιολογικό success story των γειτόνων, όμως, ήρθε να χαλάσει ένας εν αποστρατεία συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Σβέτοζαρ Στογιάνοβιτς, ο οποίος αποδόμησε όχι μόνο τη θεωρία περί του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και μια άλλη, από τις πολλές που ευδοκιμούν στο θερμοκήπιο του εξαρχαϊσμού του Νικόλα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με αυτή, την οποία διακινεί (δηλώσεις του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Vecer) ένας καθηγητής πανεπιστημίου ονόματι Αριστότελ Τεντόβ, κάτω από τον λόφο που βρίσκεται το γεώγλυφο δεν υπάρχει ο Μέγας Αλέξανδρος – για τον οποίο λέει και αυτός ότι έχει ταφεί σίγουρα στα σημερινά εδάφη της ΠΓΔΜ, αλλά «ίσως να κρύβεται ο τάφος της Μεγάλης Μητέρας ή ο Ανώτατος Θεός των Μακεδόνων, ο Θεός του Ηλίου, Σε».

Παιδιά ηρεμήστε, ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει, δήλωσε (σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Slompoden Pechat), ο απόστρατος συνταγματάρχης. «Η μεγάλη λίθινη η οποία εικάζεται ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σκυρόδεμα που κατασκευάστηκε πριν από 38 χρόνια από ειδικούς της εταιρείας Yugogas, οι οποίοι από κοινού με τον στρατό διεξήγαγαν έρευνες σε αυτή την περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Θυμάμαι πως κάποιος από τους ειδικούς μου ανέφερε ότι στην κορυφή τοποθέτησαν μια ένδειξη με λατινικούς χαρακτήρες SE, Νοτιοανατολική δηλαδή, ώστε να γνωρίζουν αργότερα προς ποια κατεύθυνση έσκαψαν για τις έρευνες. Εάν υπήρχε κάτι άλλο θα το είχαμε βρει εμείς πρώτοι…».

Οι φόβοι του Γκρούεφσκι

Οι εξελίξεις στον τύμβο της Αμφίπολης τροφοδοτούν αγωνία στους γείτονες, ειδικά στο σύστημα εξουσίας του εθνικιστή πρωθυπουργού, που αισθάνεται ότι μπορεί να κλονιστεί η θεωρία του «μακεδονισμού», η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διακυβέρνησής του. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί μάλλον μουδιασμένη την πορεία των ανασκαφών στον λόφο Καστά, με τους αρχαιολόγους της ΠΓΔΜ, να διακηρύσσουν ότι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα -εκδοχή που ασπάζονται και οι Ελληνες συνάδελφοί τους- και πως αν δεν είναι στην Αίγυπτο, τότε ο βασιλιάς των Μακεδόνων αναπαύεται σίγουρα στην επικράτεια του Γκρούεφσκι.

Απομένει να τον εντοπίσουν κιόλας γιατί οι έως τώρα έρευνες, κυρίως στην περιοχή του Σκούπι έχουν φέρει στο φως μόνο κάποια αρχαία, ρωμαϊκά και μακεδονικά νομίσματα και μερικά αγαλματίδια.

Τα πλέον σοβαρά πειστήρια, γύψινα κυρίως, τα έχει εγκαταστήσει ο κ. Γκρούεφσκι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου έφηβοι μεταμφιεσμένοι αρχαίοι Μακεδόνες πολεμιστές της «Μακεδονικής Φάλαγγας» διδάσκουν στους τουρίστες την ιστορία της Μακεδονίας, όπως τη θέλει ο κ. Γκρούεφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή