Επιχείρηση αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε ο κ. Γ. Δραγασάκης, εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία. Στόχος είναι να πολωθεί το πολιτικό σκηνικό προκειμένου να απαξιωθεί η οικονομική πρόταση της Κουμουνδούρου, προτού καν ανεβεί στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ ο κ. Αλ. Τσίπρας, και, παράλληλα, να αυξηθεί ο βαθμός συσπείρωσης του «γαλάζιου» μηχανισμού που ταλανίζεται εν μέσω των εντάσεων για τον ΕΝΦΙΑ και ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η κυβέρνηση αναζητά νέους τρόπους προκειμένου να λειανθεί ο φόρος ακινήτων, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, εμφανίζεται αποφασισμένη να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις και ευρύτερες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς Δημόσιο και ταμεία, ενώ σχεδιάζει να παρατείνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενεστέρων από πλειστηριασμούς. Ολα αυτά, που ενδέχεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το προσεχές Σάββατο στη ΔΕΘ, έχουν ως στόχο να σηματοδοτηθεί η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και, κυρίως, να εκτονωθεί το εκρηκτικό κοινωνικό και επικοινωνιακό περιβάλλον. Σε συνδυασμό με τις επαφές στο Παρίσι, οι οποίες και αντιμετωπίζονται ως αφετηρία για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, η προετοιμασία της παρουσίας του Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται ήδη ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκος.

Δίνοντας στίγμα των κυβερνητικών επιδιώξεων, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδης σημείωσε χθες (Μέγκα) πως «από δω και μπρος στόχος μας είναι η ανακούφιση των πολιτών», προσθέτοντας: «Πάμε στο Παρίσι και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πετύχουμε πράγματα, όχι για να μας ελεήσει ο Μεγαλοδύναμος».

Σε παράλληλο χρόνο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Αδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα, είναι άρες μάρες κουκουνάρες», ανέφερε (Βήμα) εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον κ. Δραγασάκη: «Εχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να πει αυτές τις μπούρδες… δεν μπορεί στην Ευρώπη του 2014, όταν προχθές γίνανε αυτά στη Γαλλία, να βγαίνει ο Δραγασάκης και να λέει στον ελληνικό λαό τέτοια παραμύθια. Είναι εξοργιστικό».

Ωστόσο, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ. «Προέχουν οι διορθώσεις του φόρου οι οποίες θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή γιατί έχουν βρεθεί ακόμη δύο-τρία πράγματα», παραδέχτηκε ο κ. Λαζαρίδης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτά θα αφορούν τα ξενοίκιαστα ή κενά ακίνητα, τα διατηρητέα ή ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων. Ο κ. Λαζαρίδης αρνήθηκε την πατρότητα του νόμου, με μία φράση που ερμηνεύτηκε ως αιχμή στην απελθούσα ηγεσία του υπ. Οικονομικών. «Εχω τρία παιδιά, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένα από αυτά… εγώ κλήθηκα σε 2-3 περιπτώσεις που είχε προκύψει μεγάλο πρόβλημα να βρω μια λύση», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή