Αρχίζει η μάχη του αντιρατσιστικού

Αρχίζει η μάχη του αντιρατσιστικού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στο Παρίσι όπου θα διεξάγονται συζητήσεις με την τρόικα για τα δημοσιονομικά αλλά και με ανοιχτές «πολιτικές» πληγές στο εσωτερικό αρχίζει την Τρίτη τις εργασίες του το τρίτο θερινό τμήμα διακοπής της Βουλής.

Η έναρξη, μάλιστα, αναμένεται να γίνει σε φορτισμένο κλίμα, καθώς πρώτο νομοσχέδιο προς συζήτηση έρχεται το λεγόμενο αντιρατσιστικό που διαχρονικά, ως γνωστόν, πυροδοτεί εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό, ακόμα και εντός της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση, αυτήν τη φορά, πέραν των πυρών ακραίων δυνάμεων της αντιπολίτευσης (όπως η Χρυσή Αυγή) για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, έχει να αντιμετωπίσει και τις σοβαρές ενστάσεις, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας: ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος ειδικότερα το άρθρο 72 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο μόνο η Ολομέλεια μπορεί να αποφανθεί επί σχεδίων νόμων που αφορούν την «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποστηρίζει ότι, με την εισαγωγή του αντιρατσιστικού σε θερινό τμήμα της Βουλής, παραβιάζεται ευθέως ο καταστατικός χάρτης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση συνολικά υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοθέτημα δεν αφορά άμεσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά «απλώς» προβλέπει αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την προστασία τους και επομένως ορθώς εισέρχεται τώρα προς ψήφιση.

Τούτων δοθέντων, η περί συνταγματικότητας «διαδικαστική μάχη» αναμένεται να σημαδέψει τη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης, με την πλειοψηφία να ετοιμάζεται –όπως προκύπτει από συζητήσεις στο Περιστύλιο– να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αντιδράσεις: θα επιχειρήσει να εμφανιστεί πως είναι μόνη στην προσπάθειά της να προστατεύσει ανθρώπινες υπάρξεις από ρατσιστικές επιθέσεις, έχοντας να αντιμετωπίσει τη σφοδρή επίθεση μιας ετερόκλητης αντιπολίτευσης. Και στο πεδίο αυτό θα επιδιώξει να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι επί ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας σχεδίων νόμων ή μεμονωμένων διατάξεων τελικώς καλείται να αποφανθεί η Βουλή, κατά την έναρξη της διαδικασίας. Ομως η σύνθεση του τρίτου τμήματος διακοπής των εργασιών του Κοινοβουλίου δεν δίνει την εντύπωση ότι είναι πιθανό κάποιο «ατύχημα» για την κυβέρνηση, καθώς εκτός των άλλων υπάρχει πάντα σε μια τέτοια περίοδο και η δυνατότητα των αντικαταστάσεων βουλευτών που είναι ή θεωρούνται «αντιρρησίες». Σημειώνεται, πάντως, ότι η τελική ψηφοφορία για την έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου προγραμματίζεται για την Παρασκευή, καθώς η συζήτηση θα διακοπεί το απόγευμα της Τρίτης αφού και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου θα μεταβεί στο Παρίσι.

Την Τετάρτη, ημέρα πολιτικά φορτισμένη για τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, δεδομένου ότι είναι η 40ή επέτειος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, θα εισαχθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα μη διαγραφής εκείνων εκ των λεγομένων «αιώνιων» φοιτητών που έχουν ενεργοποιηθεί με στόχο την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το τρίτο και τελευταίο εκ των θερινών τμημάτων της Βουλής θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να ψηφίσει και επί ορισμένων επίσης κρίσιμων ζητημάτων, όπως είναι οι «διορθωτικές» ως προς τον ΕΝΦΙΑ αναμενόμενες τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή