Στα Σκόπια το κλειδί της λύσης, απαντά στο Βερολίνο η Αθήνα

Στα Σκόπια το κλειδί της λύσης, απαντά στο Βερολίνο η Αθήνα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκυτάλη των πιέσεων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων έχει περάσει από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο. Αυτό προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που έγινε την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα, με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την καγκελαρία και συνυπογράφεται από την κ. Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρεται ότι το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επιλυθεί «επειγόντως και με διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές». Η καγκελάριος αναφέρθηκε άλλωστε στο θέμα της ονομασίας στο ίδιο πνεύμα στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για «πρόβλημα που αναζητεί λύση».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε αποφύγει να σχολιάσει τις προηγούμενες τοποθετήσεις της κ. Μέρκελ για το θέμα τον Ιούνιο. Χθες, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κ. Κούτρας απάντησε επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία» και ότι «η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και συνιστά μια υπεύθυνη τοποθέτηση, σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα». Συνεπώς, «το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται στην Αθήνα», κατέληξε ο κ. Κούτρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές, άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας και ως εκ τούτου σχετίζεται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», ενώ τόνισε ότι για τα Σκόπια εκκρεμούν και αλλά «κρίσιμα θέματα που έχουν επισημανθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι, που συμμετείχε στη σύνοδο του Βερολίνου και στη δίωρη πολιτική συζήτηση με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μπαρόζο, εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος: «Πήγε πολύ καλά», είπε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι το θέμα του ονόματος ήταν το μόνο για το οποίο έγιναν αναφορές σε σχέση με την ΠΓΔΜ σε πολιτικό επίπεδο: «Επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν, καθώς είναι κοινό μυστικό πως αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η ΠΓΔΜ δεν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», είπε και πρόσθεσε ότι «Βερολίνο και Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πολύ καθαρά ότι ο μόνος λόγος που διατηρείται η εκκρεμότητα είναι γιατί η Ελλάδα δεν θέλει να συζητήσει για λύση».

Σκοπός του Βερολίνου, όπως ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής η καγκελάριος Μέρκελ, είναι η ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι σύνοδοι αυτές θα γίνονται σε ετήσια βάση για να διαπιστώνεται η πρόοδος, κατ’ αρχάς για τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή