Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο μαύρος χρυσός στην αγορά της Ν. Υόρκης μέσα σε θετικό κλίμα για την οικονομία των ΗΠΑ. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ από το αναμενόμενο στο β΄ τρίμηνο, αναθερμαίνοντας τις προβλέψεις για ζωηρότερη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια στον κόσμο. Στην αμερικανική αγορά χθες το πρωί το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε 53 σεντς στα 95,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο όγκος όλων των προθεσμιακών συμβολαίων διαπραγματευόταν σε επίπεδα 30% υψηλότερα από τον μέσο όρο των 100 ημερών για τη δεδομένη χρονική ζώνη συναλλαγών. Ωστόσο, τον Αύγουστο συνολικά οι τιμές υποχώρησαν 3,2% για δεύτερο μήνα στη σειρά. Στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent ανήλθε 55 σεντς στα 103,01 δολάρια το βαρέλι. Εναντι του αργού έχει προσαύξηση 7,76 δολάρια/βαρέλι.

Σταθερή η τιμή του χρυσού τον Αύγουστο

H τιμή του χρυσού υποχώρησε την Παρασκευή πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις ημέρες αφού ανακοινώθηκαν θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, ενώ η αγορά αγνόησε την επιδείνωση της κατάστασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Στο διάστημα του Αυγούστου, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 0,2%, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά διμήνου των 1.273,14 δολαρίων την ουγγιά. Χθες, όμως, υποχώρησε κατά 0,4% στα 1.284,74 δολάρια την ουγγιά, αφού μία ημέρα πριν είχε αναρριχηθεί στα 1.296,61 δολάρια, μια τιμή που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 20 Αυγούστου.

Για να υπάρξει ενίσχυση του χρυσού θα πρέπει να κλιμακωθεί περισσότερο η κατάσταση στην Ουκρανία είτε μέσω συγκρούσεων είτε με την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των συναλλαγών έχει περιοριστεί από τη μείωση των μέτρων στήριξης εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Οι συναλλαγές είναι κατά 33% λιγότερες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ημερών, καθώς η Fed έχει περιορίσει τις αγορές ομολόγων από τα 85 δισ. στα 25 δισ. δολάρια.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Στις 494 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε το spread (διαφορά απόδοσης με το δεκαετές γερμανικό ομόλογο) του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 5,81%, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,1%, ενώ του 30ετούς ομολόγου είχε απόδοση στο 6,4%. Ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Στην ευρωπαϊκή αγορά επικράτησαν διορθωτικές τάσεις, με τις τιμές των ομολόγων να υποχωρούν και οι αποδόσεις τους να ενισχύονται. Τις πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας ενίσχυσαν και οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα να καθυστερήσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον όχι στην επόμενη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης 4 Σεπτεμβρίου 2014. Τέλος, αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή