Σύντομα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορέας για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων

Την ίδρυση φορέα διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων προβλέπει νομοθετικό πλέγμα που έθεσε σήμερα σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Από την κοινοτική νομοθεσία επιβάλλεται η διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων (αργού και προϊόντων), «προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς σε περιόδους σοβαρών διαταραχών του εφοδιασμού», για διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών. Με τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία και με Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων Α.Ε.» (ΕΚΦΔΑ Α.Ε.) και με σκοπό την απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου. Υπόχρεοι για την τήρηση των αποθεμάτων είναι οι εισαγωγείς αργού και προϊόντων, καθώς και οι μεγάλοι καταναλωτές που εισάγουν καύσιμα για ιδία κατανάλωση.

Τη συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής της εταιρείας Πρίσμα Δομή ΑΤΕ αντί συνολικού ποσού 1,35 εκατ. ευρώ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Ιntrakat, με στόχο να προσδώσει στη μητρική εταιρεία πρόσθετη αξία. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτήθηκε και το υπόλοιπο 32,57% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας. Η Πρίσμα Δομή διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία κι εξειδίκευση στην εκτέλεση τεχνικών έργων υποδομής, με δραστηριότητα συμπληρωματική εκείνης της Intrakat. Στο πλαίσιο αυτό, αρχής γενομένης από την προσεχή εβδομάδα, ξεκινά η διαδικασία της απορρόφησης της εταιρείας.

Αύξηση ιών μέσω USB, CD και DVD

Αύξηση στην εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού μέσω φορητών συσκευών αποθήκευσης αρχείων USB, CD αλλά και DVD καταγράφηκε στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Kaspersky Security Network. Συγκεκριμένα, πάνω από 2.615.000 περιστατικά εντοπίστηκαν στους υπολογιστές των χρηστών που συμμετέχουν στο Kaspersky Security Network. Οπως υπογραμμίστηκε, την ίδια περίοδο του 2013 είχαν σημειωθεί σχεδόν 1.901.000 περιστατικά. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 117η θέση παγκοσμίως. Αναφορικά με τις διαδικτυακές απειλές που δέχθηκαν χρήστες από την Ελλάδα, το ποσοστό που επηρεάστηκε έφτασε το 31,6%. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 40,5% το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ωστόσο, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, καθώς τοποθετεί την Ελλάδα στην 26η θέση παγκοσμίως αναφορικά με τις απειλές που σχετίζονται με την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Λιθουανία βρίσκονται υψηλότερα από την Ελλάδα σε αυτή την κατάταξη, ενώ η Πορτογαλία και η Αυστρία ακολουθούν.

Περιόρισε της ζημίες η Pasal Development

Λειτουργικές ζημίες της τάξεως των 677.000 ευρώ σημείωσε η Pasal Development κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι κερδών 551.000 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Βασικός λόγος είναι η εμφάνιση ζημίας 625.000 ευρώ από την πώληση επενδυτικών ακινήτων αξίας 10,6 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταβιβάστηκαν εντέλει αντί 10 εκατ. ευρώ, ποσό που χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού. Αντίστοιχα, μειωμένα ήταν και τα λειτουργικά έσοδα, τα οποία δεν ξεπέρασαν τα 2,04 εκατ. ευρώ, έναντι 2,44 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Οι ζημίες ύστερα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,23 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,14 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή