37 δισ. δολ. από πρόστιμα σε τράπεζες έχει εισπράξει το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

37 δισ. δολ. από πρόστιμα σε τράπεζες έχει εισπράξει το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει εξασφαλίσει 37 δισ. δολάρια από πρόστιμα που πλήρωσαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για πρακτικές σε βάρος δανειοληπτών και επενδυτών πριν και εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09. Αυτό το υπέρογκο ποσό, το οποίο αποτελεί μέρος των 100 δισ. δολαρίων που έχουν αναγγελθεί σε πρόστιμα υποθέσεων που αφορούν τη χρηματοπιστωτική κρίση, υποδηλώνει ότι η Wall Street τιμωρείται για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση μετά το Κραχ του ’29. Ωστόσο, το οικονομικό βάρος που επωμίζονται αυτοί οι τραπεζικοί γίγαντες δεν είναι και τόσο μεγάλο. Ας λάβουμε υπόψη την τελευταία συμβιβαστική λύση με την Bank of America (BofA). H αμερικανική τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει 16,65 δισ. δολάρια ως αποζημίωση σε ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές.

Το πραγματικό ύψος του προστίμου αυτού, όμως, δεν θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια που είναι ένα υπέρογκο ποσό, αλλά όχι όσο ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Η διαφορά ανάμεσα στα 16,65 δισ. και τα 12 δισ. δολάρια αφορά την αναθεώρηση συμβάσεων δανείων όπου η τράπεζα θα μειώσει το κεφάλαιο ώστε να ελαφρύνουν τα βάρη του δανειολήπτη. Μεγάλο τμήμα από αυτό το ποσό αφορά ρυθμίσεις δανείων που έχουν πραγματοποιηθεί προ ετών. Και πολλά από αυτά τα δάνεια ανήκουν σε επενδυτικές εταιρείες, γεγονός που σημαίνει πως η ΒοfA είναι θωρακισμένη από τις οικονομικές επιπτώσεις.

«Το πραγματικό κόστος για την τράπεζα μπορεί να είναι αρκετά χαμηλότερο», δήλωσε η Λόρι Γκούντμαν, εξειδικευμένη σε θέματα στέγασης στο Αστικό Ινστιτούτο (Urban Institute). «Μπορεί μια τέτοια συμβιβαστική λύση να βοηθάει τους καταναλωτές αλλά δεν κοστίζει αδρά στην τράπεζα». Το πραγματικό κόστος του υπέρογκου προστίμου ενδεχομένως να μειωθεί περαιτέρω από φοροαπαλλαγές. Αναλυτές επί φορολογικών θεμάτων, για παράδειγμα, υπολογίζουν πως η BofA έχει τη δυνατότητα να κερδίσει φοροαπαλλαγές 1,63 δισ. δολ. πληρώνοντας πρόστιμα 4,63 δισ. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την είδηση για το πρόστιμο, η τιμή της μετοχής εκτοξεύθηκε 4%, υπονοώντας πως οι επενδυτές εκλαμβάνουν την εξέλιξη θετικά και όχι αρνητικά.

«Η κοινή γνώμη απαιτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταδικάσει τις τράπεζες για τις πρακτικές που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09», παρατηρεί ο Φινέας Μπαχαντόλ, αναλυτής της εταιρείας ερευνών της κοινής γνώμης U.S. Public Interest Rersearch Group. «Αλλά αυτές οι φοροαπαλλαγές μεταθέτουν μέρος του οικονομικού κόστους στους φορολογούμενους και στέλνουν το λάθος μήνυμα, διότι μια ιστορική συμβιβαστική λύση αντιμετωπίζεται από το κράτος ως μια τυπική επιχειρηματική συναλλαγή», προσθέτει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή