Φοιτητές μεν, γιατροί δε

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλώς τη γιατρέσα! Ελα, να σε φιλέψουμε κάτι, κορίτσι μου!» Με αυτά τα λόγια υποδέχονταν την Αθηνά Κολόη οι κυρίες της Αμοργού, όπου η Αθηνά βρέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιατρική Απόβαση 2014». «Είχα μάθει να παίρνω ιστορικό και να κάνω εξέταση ασθενούς στις κλινικές του τέταρτου έτους» λέει στην «Κ» η 22χρονη φοιτήτρια Ιατρικής. Πηγαίνοντας, όμως, στην Αμοργό, έπεσε κυριολεκτικά στα «βαθιά». Το νησί διαθέτει ένα Κέντρο Υγείας με ένα μόνιμο γιατρό, όπως και δύο αγροτικούς γιατρούς. «Στο πλάι του γιατρού εξετάζαμε περίπου δέκα άτομα την ημέρα, Ελληνες και ξένους. Μικροί και μεγάλοι έφταναν στο ιατρείο της Αμοργού λόγω λοιμώξεων, αλλεργικών αντιδράσεων, κρυολογημάτων. Μετά τη δεκαήμερη παραμονή και άτυπη εκπαίδευση, οι ντόπιοι για αποχαιρετισμό είπαν το εξής ενδεικτικό: «Να μας έρθετε για αγροτικό». «Η θέρμη και η εμπιστοσύνη που μας εξέφρασαν μου έδωσε δύναμη για να συνεχίσω» εξομολογείται η μελλοντική γιατρός.

Με… μεγαλύτερη δόση αδρεναλίνης μπολιάστηκε η εμπειρία του Ανδρόνικου Αναστασόπουλου, που βρέθηκε μαζί με μια συμφοιτήτριά του στα Σφακιά. «Η Χώρα των Σφακίων μετρά περίπου 500 άτομα, αλλά μαζί με τα γύρω χωριά φτάνουν τους 2.000 κατοίκους» εξηγεί ο ίδιος και «η γεωγραφική ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι η περιοχή δεν έχει εύκολη πρόσβαση στα Χανιά». Ωστόσο, όταν έφθασαν οι δύο φοιτητές, αγροτικός γιατρός δεν είχε ακόμα τοποθετηθεί. «Στο πολυδύναμο ιατρείο των Σφακίων, το οποίο είναι άρτια εξοπλισμένο, μας ξενάγησαν οι νοσηλεύτριες» λέει στην «Κ» ο Ανδρόνικος, ενώ «στη μέση της εβδομάδας ήρθε η νέα αγροτική γιατρός». Εως τότε οι δύο φοιτητές, επικουρούμενοι κατά περίπτωση από την αγροτική γιατρό γειτονικού χωριού, αντιμετώπισαν πάμπολλα περιστατικά. Οπως αναφέρει ο ίδιος, έχοντας τελειώσει το τέταρτο έτος της Ιατρικής Σχολής, έχοντας δηλαδή μόλις ένα χρόνο κλινικής εμπειρίας, «υπό κανονικές συνθήκες» θα ήταν μη ενεργός σ’ ένα τέτοιο πόστο. «Εχω, όμως, ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στο διάστημα μεταξύ των δύο εξεταστικών περιόδων, οπότε είχα ψηθεί», λέει.

Και… σφαίρες

Αλλά όταν ένα απόγευμα κλήθηκαν επειγόντως στο Κέντρο Υγείας δεν φαντάζονταν τι θα αντιμετώπιζαν. Δύο άνδρες είχαν τραυματισθεί από πυρά, σε προσωπική διένεξη. «Ακόμα και οι Σφακιανοί ήταν σοκαρισμένοι, στην αρχή πίστεψαν ότι κάποιο όπλο εκπυρσοκρότησε σε κάποια γιορτή». Τον πιο βαριά τραυματισμένο φρόντισαν αρχικά στα Σφακιά «είχε δεχθεί τη σφαίρα στον θώρακα, αλλά ήταν μέσα στην ατυχία του τυχερός, καθώς είχε χτυπήσει στο διάφραγμα, χωρίς να βλάψει ζωτικά όργανα…». Ωστόσο, «ο μεγαλύτερος φόβος μας ήταν μια ενδεχόμενη βεντέτα…», λέει ο Ανδρόνικος. Το εν λόγω περιστατικό, πάντως, δεν πτοεί τον… έμπειρο πια φοιτητή, που φλερτάρει με τη χειρουργική και σκέφτεται να διεκδικήσει μελλοντικά τη θέση του αγροτικού γιατρού, που αλλού; «Στα Σφακιά».

«Η Ιατρική Απόβαση υλοποιείται από τον ΕΕΦΙΕ (Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος) από το 1997», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Ντεντάκης. «Στόχος είναι ο φοιτητής να δοκιμαστεί από νωρίς στον ρόλο του αγροτικού ιατρού». Η… απόβαση γίνεται σε 32 προορισμούς από την 20ή Ιουλίου έως την 31η Αυγούστου, κατά την υψηλή δηλαδή τουριστική περίοδο. «Δεδομένων των ελλείψεων υποδομών και προσωπικού, η παρουσία των φοιτητών έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η έλευση τουριστών συνεπάγεται διπλασιασμό των εξυπηρετούμενων ασθενών» λέει ο ίδιος. Οι φοιτητές-γιατροί συχνά καλύπτουν και το κενό γλωσσομάθειας των πρεσβύτερων γιατρών. Παράλληλα, καθώς ακόμα και τα εξάμηνα στις πανεπιστημιακές κλινικές δεν προσφέρουν παρά μικρή «τριβή» στους μελλοντικούς γιατρούς, το πρόγραμμα εσχάτως έχει γίνει περιζήτητο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι αιτήσεις το 2014 έφτασαν τις χίλιες, οι οποίες, σημειωτέον, δεν είναι ατομικές, αλλά ανά ομάδες των δύο ή τριών ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή