Ο «Λύκος του Ζβόρνικ» που έγινε ο βασιλιάς των αναβολικών

Ο «Λύκος του Ζβόρνικ» που έγινε ο βασιλιάς των αναβολικών

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άγνωστη ιστορία του Ελληνα «Λύκου του Ζβόρνικ», κατά κόσμον Λευτέρη Σπ., 45 ετών, αποκαλύπτει τη σύνδεση της «μαφίας» των αναβολικών με τον χώρο της νεοναζιστικής ακροδεξιάς. Ο Σπ. συνελήφθη το 2012 από το ΣΔΟΕ, κατηγορούμενος για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ενέσιμων και μη αναβολικών που εισήγαγε, κυρίως, από Μαλαισία και Ταϊλάνδη. Μίσθωνε ταχυδρομικές θυρίδες χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά και «έσπρωχνε» τις απαγορευμένες ουσίες στη Δυτική Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ισπανία και αλλού. Στην κατοχή του οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είχαν βρει ενέσιμες αμπούλες, χάπια και gel με εμπορικές επωνυμίες όπως «Testo – Gel», «T – Cypbolin», «Danabol DS», «Tamoxifei» κ.ά. Ο Λευτέρης Σπ. είχε αρχικά κριθεί προφυλακιστέος λόγω της μεγάλης ποσότητας αναβολικών που είχε βρεθεί στην κατοχή του.

Μερικούς μήνες αργότερα, ωστόσο, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και η εκδίκαση της υπόθεσής του παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο Σπ., γεννημένος στη Στουτγκάρδη από Ελληνες γονείς, είχε κεντρικό ρόλο μεταξύ των Ελλήνων εθελοντών που συμμετείχαν στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, πολεμώντας στο πλευρό των «ομόθρησκων» Σέρβων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου εκείνης της περιόδου ο νεαρός, τότε, Λευτέρης Σπ. συμμετείχε αρχικά σε παραστρατιωτική ομάδα με ονομασία «Λύκοι του Ζβόρνικ», μέλη της οποίας συμμετείχαν σε μαζικές δολοφονίες Βόσνιων στην ομώνυμη πόλη Σβόρνικ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Στη συνέχεια φέρεται να πολέμησε στις τάξεις της Σερβικής Εθελοντικής Φρουράς γνωστής ως οι «Τίγρεις» του Σέρβου παραστρατιωτικού Ζέλικο Ραζνάτοβιτς ή «Αρκάν», ενώ μετείχε και στην Ελληνική Εθελοντική Φρουρά (ΕΕΦ), απ’ όπου κατά μία εκδοχή εκδιώχθηκε.

Οι «περιπέτειες» του 45χρονου σήμερα dealer αναβολικών με τις ελληνικές διωκτικές αρχές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2003. Συνελήφθη για πρώτη φορά έξω από το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην οδό Κουμουνδούρου, έχοντας στην κατοχή του 100 δισκία εφεδρίνης. Στο διαμέρισμά του στον Ν. Κόσμο οι υπάλληλοι του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής είχαν στη συνέχεια εντοπίσει περισσότερα από 3.000 αναβολικά χάπια, ένα πιστόλι και αποδείξεις αποστολής ταχυδρομικών δεμάτων στο εξωτερικό. Προέκυπτε ότι μόνο στη διάρκεια του 2003 ο Λευτέρης Σπ. είχε προωθήσει στη Δυτική Ευρώπη 106 δέματα με αναβολικά συνολικού βάρους 118 κιλών. Εκείνο που ωστόσο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των αξιωματούχων του ΣΔΟΕ, ήταν ένας φάκελος με πρωτότυπες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν είτε ο ίδιος να ποζάρει με «συμπολεμιστές» του είτε παραμορφωμένα πτώματα στρατιωτών και αμάχων. Εκείνη η δικογραφία που συνέταξε το ΣΔΟΕ κατέληγε με την παρατήρηση ότι «όσον αφορά τα υπό στίχο 41 αναφερόμενα (φωτογραφικό υλικό) της Εκθεσης κατ’ οίκον έρευνας, θα αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης έρευνας και επεξεργασίας, τόσο εκ μέρους της υπηρεσίας μας όσο και εκ μέρους άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών».

Εννέα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2012, η ίδια υπηρεσία συνέλαβε εκ νέου τον Σπ. τη στιγμή που παραλάμβανε δέμα με αναβολικά από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Ακρόπολη. Το δέμα προερχόταν από τη Μαλαισία και είχε αρχικά εντοπιστεί από υπαλλήλους του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά. Περιείχε 13.000 αναβολικά χάπια (Methandienone και Anabol), 90 ενέσιμες αμπούλες με ένδειξη Testosterone κ.ά. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 45χρονος Λευτέρης Σπ. χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο Σλοβενίας με στοιχεία Ivan Trobec είχε αποκτήσει ΑΦΜ και είχε προχωρήσει σε μίσθωση δεκάδων ταχυδρομικών θυρίδων που χρησιμοποιούσε για τη διακίνηση των αναβολικών. Η εισαγωγή των ουσιών γινόταν κυρίως από Μαλαισία και Ταϊλάνδη, ενώ τα αναβολικά προωθούνταν σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και Ολλανδία. Στην κατοχή του Λευτέρη Σπ. το ΣΔΟΕ είχε το 2012 κατάσχει 108.600 αναβολικά χάπια, 2.100 ενέσιμες αμπούλες και 755 gel αναβολικών. Επίσης, είχαν βρεθεί αποδείξεις από ταχυδρομικές αποστολές, βιβλιάρια καταθέσεων και σε υπόγειο parking ένα αυτοκίνητο Porche, με πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας.

Γερμανικό μπλόκο

Από έγγραφα της υπόθεσης προκύπτει ότι εμπλοκή στην έρευνα για τον 45χρονο dealer αναβολικών είχαν και οι τελωνειακές αρχές της Γερμανίας οι οποίες πρώτες εντόπισαν δέματα με αναβολικά. «Οι τελωνειακές αρχές της Στουτγκάρδης κατά τα δύο τελευταία έτη διενεργούν έρευνα για το κύκλωμα της εγκληματικής οργάνωσης στο οποίο αρχηγικό ρόλο διαδραματίζει ο Λευτέρης Σπ. Το κύκλωμα διακινεί στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μεγάλες ποσότητες αναβολικών…» ανέφερε μεταξύ άλλων η δικογραφία για την επίμαχη υπόθεση. Γερμανοί τελωνειακοί, μάλιστα, φέρονται να είχαν ενημερώσει τους Ελληνες συναδέλφους τους ότι η διακίνηση των αναβολικών γινόταν μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας, την οποία φέρεται να ήλεγχε ο 45χρονος. Το website παραμένει εκ πρώτης όψεως ενεργό. Από φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο προκύπτει ότι τον Μάιο του 2006 ο Λευτέρης Σπ. είχε συμμετάσχει μαζί με μέλη της Χρυσής Αυγής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την απαγόρευση κυκλοφορίας του βιβλίου και της ταινίας «Κώδικας Ντα Βίντσι». Στις δημοσιευθείσες φωτογραφίες, ο Σπ. απεικονίζεται να φορά μπλούζα με «ήρωες» των Σέρβων ακροδεξιών «Τσέτνικ».

Πριν φύγει για τη Βοσνία για να πάρει μέρος στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, ο Σπ. υπηρετούσε στα ΟΥΚ. Σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στον ελληνικό Τύπο εκείνης της περιόδου είχε αναφέρει ως κίνητρο για τη συμμετοχή του στον πόλεμο, τον έρωτά του για μια Σέρβα και την επιθυμία του να δοκιμάσει τις ικανότητές του. Το 1994 μετείχε σε αιματηρές επιχειρήσεις των Σέρβων στην πόλη Ζβόρνικ της Βοσνίας, ενώ στη συνέχεια πολέμησε στο πλευρό του Σέρβου παραστρατιωτικού «Αρκάν». Το 1995 Ελληνες συμπολεμιστές του τον εκδίωξαν από την Ελληνική Εθελοντική Φρουρά (ΕΕΦ) καταγγέλλοντάς τον ότι άλλαξε στρατόπεδο και πολέμησε στο πλευρό των μουσουλμάνων μαχητών. «Εσπειρε τη διχόνοια και στο τέλος πούλησε τη συνείδησή του στον εχθρό» είχε δηλώσει στον Τύπο (Μάιος 1995) Ελληνας συμπολεμιστής του. Ο ίδιος πάντως ο Σπ. είχε υποστηρίξει ότι είχε λάβει εντολή από τον «Αρκάν» να εκπαιδεύσει μουσουλμάνους «μαχητές» που πολεμούσαν στο πλευρό των ορθόδοξων Σέρβων.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα πήρε μέρος σε αγώνες body building.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή