Ορκωμοσία σε βαρύ κλίμα για τον δήμαρχο Ιερισσού

Ορκωμοσία σε βαρύ κλίμα για τον δήμαρχο Ιερισσού

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τον «θεσμοθετημένο» όρκο, ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, Γιάννης Μίχος, θα πρέπει στη σημερινή επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην Ιερισσό να… ορκιστεί και ενώπιον εκείνων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού ότι δεν θα υποστείλει το λάβαρο των κινητοποιήσεων για τη διακοπή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις «πολυτάραχες» κατά το παρελθόν Σκουριές.

Προβλέπεται να είναι εκεί όλοι όσοι διαφωνούν και δραστηριοποιούνται δυναμικά κατά της εξόρυξης του χρυσού για να λάβουν από τον «αντι-Πάχτα», κ. Μίχο, διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κάνει πίσω από τον στόχο για τον οποίο, όπως τονίζουν στελέχη του κινήματός τους, τον εξέλεξαν. Λογικά το πρόβλημα θα έπρεπε να το έχει στη σημερινή εκδήλωση ο κ. Πάχτας, που μέχρι τις εκλογές αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους εξεγερμένους Ιερισσιώτες.

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, να υπάρξουν αποδοκιμασίες εκ μέρους του σκληρού πυρήνα, και γι’ αυτό ο κ. Πάχτας και οι σύμβουλοί του πρόκειται να μεταβούν από την Αρναία στο δημαρχείο στην Ιερισσό με λεωφορείο και όχι με τα αυτοκίνητά τους, πιθανότατα συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

Ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου, εκ των πλέον δυναμικών και προβεβλημένων στελεχών του κινήματος κατά της επένδυσης, είπε στην «Κ» ότι θα περιμένουν σήμερα από τον δήμαρχό «τους» να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας. «Υπάρχει κλίμα αναμονής στον κόσμο, διότι οι δηλώσεις του κ. Μίχου έχουν προκαλέσει ερωτήματα, απορίες και προβλήματα». Οι σχέσεις του νέου δημάρχου με το κίνημα κατά των μεταλλείων, του οποίου υπήρξε ο εκλεκτός υποψήφιος, ράγισαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τη νίκη.

Αλλιώς ερμήνευσε το μήνυμα των εκλογέων ο κ. Μίχος και αλλιώς εκείνοι που δραστηριοποιήθηκαν για να εκλεγεί δήμαρχος. Ετσι, σε συνέντευξή του (19 Μαΐου) στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» είπε ότι «το μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές δεν αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου», προσθέτοντας πως «η εντολή που μας έδωσαν οι δημότες είναι να βάλουμε τέρμα στον τοπικό διχασμό και το τι θα γίνει τελικά με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν έχει καθόλου να κάνει με τις θεσμικές δραστηριότητες του δήμου». Οι δηλώσεις αυτές, κατά τον κ. Παπαγεωργίου, «έβαλαν μπουρλότο στον κόσμο» που, όπως υποστηρίζει, εξέλεξε τον κ. Μίχο για να ηγηθεί της όλης προσπάθειας, να κλείσει «εδώ και τώρα» η επένδυση και να εκδιωχθεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που εν τω μεταξύ συνεχίζει απρόσκοπτα την εξόρυξη στις Σκουριές. Ο κ. Μίχος δεν έχει δώσει έως τώρα «εξηγήσεις», καθώς δεν έχει εμφανιστεί παρά μόνο σε δύο πανηγύρια της περιοχής, αλλά το κλίμα γι’ αυτόν είναι κάτι παραπάνω από βαρύ.

Κατηγορίες περί… ενδοτισμού εκτοξεύονται ευθέως εναντίον του και καθώς φέρεται να ελέγχει τη μειοψηφία από τους 16 συμβούλους έχουν αρχίσει ήδη να εκπέμπονται «μηνύματα» πως αν δεν «συμμορφωθεί» προς τις «απαιτήσεις του κινήματος», τότε δεν αποκλείεται σε κρίσιμες ψηφοφορίες να βρει απέναντί του τη δημοτική πλειοψηφία! Μια τέτοια δοκιμασία περιμένει τον κ. Μίχο αμέσως μετά τη συγκρότηση σε Σώμα του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τα χρήματα που δίνει κάθε χρόνο η «Ελληνικός Χρυσός», στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας για έργα υποδομής που είχε υπογράψει ο κ. Πάχτας με την εταιρεία και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τη ανανέωση του μνημονίου και την εισροή στα άδεια ταμεία του δήμου άλλων τριών εκατομμυρίων από τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μισθοί, να αγοραστούν καύσιμα και ανταλλακτικά για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα κ.λπ. Οι διαφωνούντες, όμως, έχουν ταχθεί «κάθετα αντίθετοι» με τα προερχόμενα από «τη συναλλαγή Πάχτα», όπως λένε, και φυσικά οι σύμβουλοί τους θα κληθούν να καταψηφίσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση «τα όργανα θα βαρέσουν» πρόωρα και ο κ. Μίχος, αν μπορέσει να συνεχίσει, θα πρέπει να αναζητήσει από αλλού χρήματα για να λειτουργήσει τον δήμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή