Αγωνία για συμμαχίες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομοβροντία παραινέσεων από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Φ. Κουβέλη, να μην αποδεχτεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αντανακλούσε μόνο την ανησυχία για το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 και να ξεπεράσει η κυβέρνηση τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Εξέφραζε και την αγωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμενε στην περίπτωση αυτή χωρίς δυνάμει συμμάχους. Η ύπαρξη αξιόπιστης προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αποτελεί, όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, προϋπόθεση για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας. Καθώς η προοπτική συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ δεν υφίσταται πλέον, η ΔΗΜΑΡ αποτελεί, για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον πλέον αξιόπιστο δυνάμει εταίρο. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την αντιπολίτευση και ότι η φυσική κατάληξη αυτής της πορείας είναι η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές. Οπως λένε, μάλιστα, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ εκτιμούν ότι το ευτυχέστερο σενάριο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα σχήμα από τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους και να μπορέσει αυτό να συγκεντρώσει το 3%. Βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά ρεαλιστές και αντιλαμβάνονται ότι η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ αποτελεί ένα ορατό ενδεχόμενο. Πιθανότατα να χρειαστεί να βρουν θέσεις για κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτιά τους, όπως θα πρέπει να γίνει και με κάποια πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για στελέχη όπως η κ. Θοδώρα Τζάκρη και ο κ. Οδ. Βουδούρης και απάντησε πως «στα ψηφοδέλτια έχουν θέση όλοι όσοι είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και να δώσουν τη μάχη της ανατροπής». Το εντυπωσιακό ήταν ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση, παρά το γεγονός ότι η προοπτική δεν ενθουσιάζει καθόλου την «Αριστερή Πλατφόρμα» του κ. Λαφαζάνη. Η εσωκομματική αντιπολίτευση διατηρεί χαμηλούς τόνους για το θέμα. Είναι ενδεικτικό πως σε ό,τι αφορά την προοπτική συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, οι πιο ηχηρές ενστάσεις ακούστηκαν από ένα στέλεχος της πλειοψηφίας, τον κ. Γ. Μηλιό. Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται και προς το «Ποτάμι», αν και στην Κουμουνδούρου είναι διάχυτη η αμφιβολία αν είναι δυνατόν να βρεθεί κοινός τόπος. Στον σχεδιασμό ανήκει πάντως μια συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Θεοδωράκη, που θα γίνει κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, βεβαίως, κάποια στελέχη λένε πως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική που έχουν είναι το ΠΑΣΟΚ, με άλλο αρχηγό και ύστερα από επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή