Τα «αγκάθια» στο τραπέζι με την τρόικα

Τα «αγκάθια» στο τραπέζι με την τρόικα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κάλυψη του «ξεχασμένου» δημοσιονομικού κενού του 2015, οι απολύσεις από το Δημόσιο φέτος και το επόμενο έτος, καθώς και το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι μερικά από τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων με την τρόικα στο Παρίσι. Μπορεί το κλίμα που μεταδίδεται από την κυβέρνηση και την τρόικα να μην είναι συγκρουσιακό, αλλά η λίστα των υπό συζήτηση ζητημάτων είναι τέτοια που προοιωνίζεται σκληρή διαπραγμάτευση. Αλλωστε, όλοι γνωρίζουν πως το τριήμερο στο Παρίσι είναι μόλις η αρχή ενός δύσκολου τετράμηνου – πεντάμηνου, κατά το οποίο θα προδιαγραφεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Εκτός του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στο Παρίσι θα βρεθούν και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Καθένας θα κληθεί να επιχειρηματολογήσει για τη θέση της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων και κυρίως για εκείνα που η τρόικα έχει χαρακτηρίσει «διαρθρωτικά ορόσημα» (structural benchmarks). Δηλαδή, των δράσεων που θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε για να κλείσει επιτυχώς ο έλεγχος της τρόικας. Να σημειωθεί, πάντως, πως σε αυτά περιλαμβάνονται και δράσεις, όπως η αλλαγή ασφαλιστικού, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι εργασιακές αλλαγές κ.λπ. που δεδομένων των πολιτικών ισορροπιών κρίνονται «δύσκολες» και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτωπα των συζητήσεων στο Παρίσι είναι πολλά και σημαντικά:

• Ο κ. Χαρδούβελης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη καλούνται να πείσουν την τρόικα ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 που η ίδια το υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και το ποσό είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει «ξεχαστεί», αλλά θα απασχολήσει εντόνως τις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015.

Ειδικά τώρα που το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις. Δηλαδή, να γίνουν μειώσεις που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι το θέμα των φοροελαφρύνσεων θα συζητηθεί μόνον εφόσον εφαρμοστούν και ισοδύναμα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα περιμένει να ακούσει τις ελληνικές προτάσεις προτού πάρει θέση.

Ενα ακόμα θέμα που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η παρουσίαση της πορείας του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και το πώς θα εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Ειδικά για το τελευταίο, έχει καταρτιστεί μία σειρά από σενάρια που θα παρουσιαστούν στην τρόικα και απομένει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις η κυβέρνηση.

• Οι υπουργοί Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας και Χ. Αθανασίου, αντιστοίχως, έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της διατύπωσης των κυβερνητικών προθέσεων σχετικά με το σχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας και των ευπαθών ομάδων από τους πλειστηριασμούς. Επίσης, θα ενημερώσουν ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται οι πλειστηριασμοί να ξεκινούν από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ενώ θα παρουσιάσουν και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια». Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο που αποδεσμεύει τα σχέδια αναδιοργάνωσης των επιχειρήσεων από τα δικαστήρια και μεταφέρει την ευθύνη συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και οφειλετών.

Να σημειωθεί ότι πέραν αυτών ο κ. Αθανασίου πρέπει να παρουσιάσει και την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

• Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα κληθεί να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι δεν χρειάζεται να γίνουν νέες απολύσεις το 2015 από το Δημόσιο, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει την αντίρρησή του ακόμα και για την υλοποίηση των υπόλοιπων 6.500 απολύσεων του 2014 για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Παράλληλα, θα παρουσιάσει το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ενημερώσουν για το πού βρίσκεται η αλλαγή του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή