Σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 28 ηγέτες της Ε.Ε επέλεξαν το Σάββατο το απόγευμα ομόφωνα τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον επόμενο Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ δίνοντας έτσι σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά  που εκπρόσωπος αυτών των χωρών λαμβάνει μία τόσο σημαντική θέση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Συγχρόνως οι 28 επέλεξαν και στην θέση της “Υπουργού Εξωτερικών” της ΕΕ την 41 ετών Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι που είχε την θέση αυτή στην κυβέρνηση του Ματέο Ρένζι κλείνοντας έτσι οι τρεις πιο σημαντικές θέσεις στην Ευρώπη μαζί με αυτή του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ανακοίνωση για την ανάθεση καθηκόντων του Ντόναλντ Τουσκ έγινε με tweet που έγραψε ο απερχόμενος Πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόυ και έγινε retweet πάνω από 2.000 φορές. 

Ο κ. Τουσκ από 1η Δεκεμβρίου θα προεδρεύει όλες τις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής και θα αντιπροσωπεύει του Ευρωπαίους Πρωθυπουργούς στις νομοθετικές τους μάχες για τα επόμενα 2.5 χρόνια. Ο κ. Τουσκ είναι από το 2007 ο κεντροδεξιός  πρωθυπουργός της Πολωνίας και δέχτηκε κριτική από αρκετούς Πρωθυπουργούς για τις περιορισμένες του γνώσεις  Αγγλικών και καθόλου Γαλλικών- γνώσεις που είναι απαραίτητες για αυτή την θέση καθώς χρειάζεται να επικοινωνεί συνεχώς με τους 28 ηγέτες. Αρχικά ο Άγγλος Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε αντιταχθεί στον Πολωνό πολιτικό και για αυτό η υποψηφιότητα της Δανέζας Πρωθυπουργού Χέλεν Θόρνινγκ Σμιτ συζητιόταν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο κ. Καμέρον δέχθηκε τον κ. Τουσκ για την θέση του Πρόεδρου του Συμβούλιου. “Έρχομαι από μία χώρα που πιστεύει βαθιά στην ενωμένη Ευρώπη” είπε ο κ. Τουσκ μετά την εκλογή του.

Η εκλογή της Φ. Μογκερίνι ήταν πιο δύσκολη καθώς η Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών με μόλις 6 μήνες εμπειρία πρέπει να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε μία εποχή που οι χώρες γύρω από την Ευρωπαϊκή γειτονιά βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Μερικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης επίσης είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητα της νέας Ιταλίδας πολιτικού υποστηρίζοντας ότι είχε κρατήσει φιλορωσική στάση κατά την ουκρανική κρίση. Όμως το γεγονός ότι εκλέχθηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός που εκπροσωπεί μία χώρα πολύ σκληρή εναντίον της Ρωσίας μείωσε τις αντιστάσεις. Συγχρόνως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην ήθελε να αντιταχθεί και για αυτό το θέμα στον Ιταλό Πρωθυπουργό ο οποίος επέμεινε έντονα για την υποψηφιότητα της Μογκερίνι. Για την Γερμανίδα καγκελάριο η διαφωνία που έχει με τον Ματέο Ρένζι για την οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Ρώμη είναι αρκετή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή