Το Βερολίνο στέλνει όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους

Το Βερολίνο στέλνει όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Γράφοντας τον επίλογο μιας πολιτικής που χρονολογείται από την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την αποστολή όπλων και πυρομαχικών σε εμπολέμους. Σε μία φορτισμένη ομιλία στην Ομοσπονδιακή Βουλή, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η ενίσχυση των Κούρδων, που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, «αφορά την ασφάλεια της Γερμανίας».

Το πρώτο φορτίο

Σε πρώτη φάση ο γερμανικός στρατός σκοπεύει να εξοπλίσει μία κουρδική ταξιαρχία 4.000 ανδρών. Το γερμανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το πρώτο φορτίο όπλων με αποδέκτες τους Κούρδους θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 16.000 ντουφέκια τύπου G3 και G36, 8.000 πιστόλια, 30 εκτοξευτήρες αντιαρματικών βλημάτων τύπου Μilan, 200 αντιαρματικές ρουκέτες και 10.000 χειροβομβίδες, συνολικού κόστους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Γερμανία γίνεται έτσι ο πέμπτος σημαντικότερος υποστηρικτής των Κούρδων σε όπλα. Προκειμένου να μην υπάρξουν επικαλύψεις, τον συντονισμό των προσφορών από όλο τον κόσμο διαχειρίζεται η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Μέσης Ανατολής (US Central Command), με έδρα την Φλόριντα.

«Κυρίες και κύριοι, όταν οι τρομοκράτες αναλαμβάνουν τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής, τότε ο κίνδυνος απειλεί και εμάς, επηρεάζοντας τα συμφέροντά μας στον τομέα της ασφάλειας», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Βουλή. «Εχουμε την ευκαιρία να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε τις μαζικές δολοφονίες στο Ιράκ. Εχουμε την ευκαιρία να αποτρέψουμε τη δημιουργία ασφαλούς καταφυγίου τρομοκρατών. Πρέπει να την αδράξουμε».

Η στροφή της γερμανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ενεργού ανάμειξης σε πολεμική σύγκρουση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την κοινή γνώμη της χώρας. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ιnfratest Dimap για λογαριασμό του καναλιού ARD, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 60% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στους Κούρδους του Ιράκ, ενώ το 34% συμφωνεί.

Κάποιοι από τους διαφωνούντες φοβούνται ότι τα όπλα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια των τζιχαντιστών, όπως έχει γίνει με σημαντικό μέρος της βοήθειας που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην ιρακινή κυβέρνηση, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους ότι, εξοπλίζοντας ένα από τα εμπόλεμα μέρη, η Γερμανία γίνεται η ίδια στόχος.

«Γνωρίζουμε τους κινδύνους αυτής της υποστήριξης και φυσικά τους έχουμε σταθμίσει», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Αλλά συζητήσαμε και τους άμεσους κινδύνους από τον ΙSIS σε περίπτωση που δεν στείλουμε τα όπλα».

Από Βαγδάτη σε Αρμπίλ

Η Γερμανία έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό υλικό, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα της ενότητας του Ιράκ, τα όπλα θα σταλούν στη Βαγδάτη, θα επιθεωρηθούν από την κεντρική κυβέρνηση και εν συνεχεία θα καταλήξουν στο Αρμπίλ, όπου βρίσκονται έξι Γερμανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Ειδικά για τη χρήση των αντιαρματικών Milan, κάποιοι Κούρδοι θα χρειαστεί να εκπαιδευθούν στη Γερμανία.

«Γερμανικά όπλα στέλνονται σε μια κατάσταση οξείας κρίσης προκειμένου να επηρεάσουν την έκβασή της, να βοηθήσουν έναν εταίρο και να αποτρέψουν κινδύνους. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ ώς τώρα», είπε ο Φόλκερ Πέρθες, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφαλείας. «Σαφώς κάτι αλλάζει στη Γερμανία».

Στη μη δεσμευτική ψηφοφορία που επρόκειτο να ακολουθήσει την ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, κατά της αποστολής όπλων επρόκειτο να ψηφίσει το Αριστερό Κόμμα και μερίδα των Πρασίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή