Για σχέση μητέρας – βρέφους μιλά ο Ερντογάν

Για σχέση μητέρας – βρέφους μιλά ο Ερντογάν

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια εντυπωσιακή υποδοχή καλωσόρισε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Η τελετή υποδοχή του κ. Ερντογάν έφερε πινελιές προεκλογικής εκστρατείας του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Στον χώρο υποδοχής ξεχώρισαν τα συνθήματα, τα πανό και οι προπαγανδιστικές μουσικές του ΑΚΡ.

Στην πρώτη ομιλία του, ο κ. Ερντογάν παρομοίασε την σχέση της χώρας του με το βόρειο κομμάτι της Κύπρου με την σχέση μητέρας-βρέφους.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η προεδρία του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο Κυπριακό. «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ την Βόρεια Κύπρο», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος αναφέρθηκε στα σχέδια μεταφοράς νερού και ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολία στο νησί. «Εφόσον το έχουν ανάγκη και οι Ελληνοκύπριοι θα λάβουν το μερίδιο τους από αυτό το βήμα της ειρήνης», υπήρξε το μήνυμα του κ. Ερντογάν. Ο ίδιος δήλωσε ότι το σχέδιο μεταφοράς νερού θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι σε περίπτωση που και οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις ακολουθήσουν τα «εποικοδομητικά» βήματα της χώρας του, το Κυπριακό θα λυθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά την επίσκεψη του νέου Πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο νέος Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφτεί το νησί. Ο κ. Νταβούγολου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό στα Κατεχόμενα. Στην συνέχεια, όπως και ο κ. Ερντογάν, θα επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν.

Λίγο πριν την αποχώρηση του από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε δηλώσεις σχετικά με την πορεία του Κυπριακού.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Λευκωσία με το πρόσχημα ότι δεν επιθυμεί την λύση του Κυπριακού. Απεναντίας, η τ/κ πλευρά είναι αυτή, η οποία επιδιώκει μια δίκαιη λύση. Αυτό είναι το μήνυμα του κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την Ελλάδα να αναλάβει πιο ενεργή ρόλο στο Κυπριακό.

Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια χώρα, η οποία αποδίδει σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην δικαιοσύνη και στην δημοκρατία. Κατά την άποψη του, το τελευταίο διάστημα κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στην «ΤΔΒΚ» και στην Κυπριακή Δημοκρατία στα πεδία της οικονομίας και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Στη Λευκωσία κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία δεκάδων ανθρώπων, οι οποίοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα "Κύριε Ερντογάν δεν είστε ευπρόσδεκτος".

Μπουλέντ Αρίντς ο νέος αρμόδιος υπουργός

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος της νέας τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο κ. Αρίντς θα είναι ο νέος αρμόδιος υπουργός για θέματα Τουρκοκυπρίων.

Καταδικάζουν την επίσκεψη τα ε/κ κόμματα (ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κ.Σ ΕΔΕΚ, το κόμμα καταδικάζει τη σημερινή επίσκεψη Ερτογάν στην κατεχόμενη Κύπρο ως παράνομη, προκλητική και υπονομευτική των προσπαθειών λύσης του Κυπριανού.

Το γεγονός ότι επέλεξε την κατεχόμενη Κύπρο για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας καταδεικνύει τις επιδρομικές και επεκτατικές προθέσεις της Άγκυρας.

Στην ανακοίνωση της, η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση αντί να διακατέχεται από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, να καταγγείλει το παράνομο της επίσκεψης Ερτογάν, αλλά και τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, με την αποστολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Ενέργεια που αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

Από πλευράς του ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να αναμένει καλή πίστη από την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας πως «η παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν ενισχύει τις ανησυχίες μας ότι κάθε άλλο παρά καλή πίστη θα βρούμε από την τουρκική πλευρά».

Όπως είπε, στην καλύτερη περίπτωση να αναμένουμε ένα θέατρο στο οποίο θα φαίνεται η καλή Τουρκία και ο καλός Ερντογάν, ο οποίος να επισκιάζει το έγκλημα της εισβολής και της κατοχής ο οποίος δίνει κάποιες νουθεσίες στην Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δια στόματος της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, κ. Ελένης Χρυσοστόμου, καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα, κάνοντας λόγο πως οι Τούρκοι δείχνουν για ακόμη μία φορά τις προθέσεις τους στο Κυπριακό αφού ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Κύπρο, το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός διεξάγει παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Αντί η Κυβέρνηση να κρατά τη στάση του «καλού παιδιού»  ας κάνει αυτό που έχει εκλεγεί να κάνει δηλαδή να υπηρετεί τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού και να καταγγείλει τη σημερινή επίσκεψη χωρίς υπεκφυγές και αμφιταλαντεύσεις».

Παράλληλα, οι Οικολόγοι χαιρέτησαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από πλευράς Τ/κ ενάντια στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή