Συνελήφθησαν 34 αστυνομικοί στην Τουρκία

Συνελήφθησαν 34 αστυνομικοί στην Τουρκία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Με ένα μήνυμα προς τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν –τη σύλληψη 34 αστυνομικών που φέρονται να πρόσκεινται στο κίνημά του– ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του νέου Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται η δέσμευση ότι η Τουρκία θα ασκήσει «δραστήρια εξωτερική πολιτική» και ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους θα συνεχιστεί.

«Δεν θα είμαστε μια χώρα της οποίας η ατζέντα καθορίζεται από άλλες χώρες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός απαριθμώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρνει τη σταθερότητα στον κόσμο και να αποτελεί μέρος της λύσης, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ασκήσουμε δραστήρια εξωτερική πολιτική».

Ο Νταβούτογλου επανέλαβε τον στόχο της τουρκικής κυβέρνησης για ένταξη στην Ε.Ε. ως την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, το 2023. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συναντά πληθώρα εμποδίων, αλλά το περιοδικό ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος e Europolitics χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Μεμλούτ Μποσκίρ ως υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας ως ένδειξη της βούλησης της χώρας για ένταξη στην Ε.Ε.

Στο εσωτερικό πεδίο, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «θα εξακολουθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους με μία αποφασιστικότητα που θα αλλάξει το πρόσωπο της χώρας».

Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 34 αστυνομικούς, μεταξύ αυτών και τον πρώην αρχηγό της Οικονομικής Αστυνομίας, κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων για «κατασκοπεία».

Διαμαρτυρία προς την αμερικανική πρεσβεία

Παράλληλα χθες η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας για τις αποκαλύψεις του περιοδικού The Intercept, με βάση τα αρχεία του Εντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αποτελεί κορυφαίο στόχο παρακολούθησης για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ίδιας σημασίας με τη Βενεζουέλα και μεγαλύτερης σημασίας από την Κούβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή