Αύξηση παραγωγής της ελληνικής μεταποίησης, τον Αύγουστο

Αύξηση παραγωγής της ελληνικής μεταποίησης, τον Αύγουστο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 50,1 μονάδες έκλεισε τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index- PMI), τιμή υψηλότερη από τις 48,7 μονάδες του Ιουλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης κυμάνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών μηνών τον Αύγουστο και υπέδειξε μικρή μεταβολή των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα. Η αύξηση του κύριου δείκτη ήταν η πρώτη που καταγράφηκε από τον Απρίλιο.

Ένας από τους παράγοντες που ώθησαν τον δείκτη PMI υψηλότερα τον Αύγουστο ήταν η εκ νέου αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα. Μετά την υποχώρηση του Ιουλίου, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, η παραγωγή αυξήθηκε σταθερά στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τη μείωση.

Η παραγωγή τόσο των ενδιάμεσων αγαθών όσο και των επενδυτικών αγαθών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ η παραγωγή των καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε σταθερή.

Εκτός από την παραγωγή, αυξήθηκε επίσης τον Αύγουστο, μολονότι ελαφρώς, η εισροή νέων παραγγελιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών. Με την αύξηση αυτή έκλεισε μία περίοδος δύο μηνών συνεχούς μείωσης των συνολικών νέων εργασιών. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών, οι οποίες καταγράφουν ανοδικές τάσεις από τον Μάιο, σημείωσαν επίσης οριακή αύξηση τον Αύγουστο.

Παρόλα αυτά, η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία του Αυγούστου υπέδειξαν μείωση του εργατικού δυναμικού των εργοστασίων για τρίτο συνεχή μήνα, και με ρυθμό ο οποίος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επεκτείνοντας την τάση που επικρατεί τα τελευταία έξι έτη και πλέον. Επίσης, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι εργασίες σε εκκρεμότητα ήταν ο εντονότερος από τον Ιούλιο του 2013.

Ο τομέας στον οποίο είχε θετικά αποτελέσματα η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν τα επίπεδα αγορών των κατασκευαστών, τα οποία, όπως και η παραγωγή, κατέγραψαν εκ νέου άνοδο μετά την ελαφρά υποχώρηση του Ιουλίου.

Ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας ήταν ο ταχύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2008, μολονότι σε γενικές γραμμές μέτριος και ανεπαρκής για να αποτρέψει περαιτέρω (και εντονότερη) υποχώρηση των αποθεμάτων εισροών. Στο μεταξύ, τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων υποχώρησαν στον μέγιστο βαθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν ελαφρά αύξηση των χρόνων παράδοσης προμηθειών τον Αύγουστο, καθώς επίσης και μέτρια αύξηση του μέσου κόστους αγορών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών ήταν η κύρια πηγή της αύξησης του κόστους.

Σε αντίθεση με την τάση που επικράτησε ως προς το κόστος εισροών, οι τιμές χρέωσης που επέβαλαν οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να μειώνονται τον Αύγουστο. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε σταθερός. Οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές τους ώστε να συμβαδίζουν με τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή