Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ελληνικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ελληνικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 0,3% διαμορφώθηκε η ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2014 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 0,2%. Ωστόσο, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί αισθητά, γεγονός το οποίο δημιουργεί την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι στο σύνολο του έτους θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 0,6% φέτος.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που ανακοινώθηκαν χθες προκύπτει ότι η επιβράδυνση της ύφεσης οφείλεται στη σταθεροποίηση της κατανάλωσης, στην μείωση του πτωτικού ρυθμού των επενδύσεων και στην αύξηση των εξαγωγών. Σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 είναι το πρώτο τρίμηνο που η ύφεση σχεδόν μηδενίζεται ύστερα από 24 διαδοχικά τρίμηνα σημαντικής μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Πλέον, στο πρώτο εξάμηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 0,7% (στο πρώτο τρίμηνο ανήλθε τελικά στο 1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης 0,9%). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πολύ καλύτερη πορεία του τουρισμού από ότι αναμενόταν, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στη βεβαιότητα πως ο φετινός στόχος για επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη είναι εφικτός και μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μεγέθυνση 0,6%.

Ειδικότερα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 έναντι του ίδιο διαστήματος του 2013 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε:

• Σταθεροποίηση της κατανάλωσης. Τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια δεν μεταβλήθηκαν καθόλου και ανήλθαν στα 28,2 δισ ευρώ και 7,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

• Συρρίκνωση του ρυθμού μείωσης των επενδύσεων. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανήλθαν στα 5,2 δισ ευρώ σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,8% σε σχέση με πέρυσι στο δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο είχαν διαμορφωθεί στα 5,3 δισ ευρώ.

• Αύξηση των εισαγωγών κατά 5,3%, με το ποσό των εξαγωγών να φτάνει τα 11,4 δισ ευρώ.

• Ανοδο των εισαγωγών στα 11,3 δισ ευρώ ή κατά 4,6%. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι πέρυσι στο δεύτερο τρίμηνο οι εισαγωγές είχαν μειωθεί κατά 11,1% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2012.

Πάντως, το εμπορικό ισοζύγιο επέδρασε θετικά στο ΑΕΠ φέτος το δεύτερο τρίμηνο, αφού εμφανίστηκε ελαφρώς πλεονασματικό. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις εισαγωγές κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι στο δεύτερο τρίμηνο το εμπορικό ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο, στις 50,1 μονάδες από τις 48,7 μονάδες του Ιουλίου, εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής στη μεταποίηση. Επίσης, εκτός της παραγωγής, αυξήθηκε τον Αύγουστο και η εισροή νέων παραγγελιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή