Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Εκατό χρόνια ελληνικού κινηματογράφου

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Εκατό χρόνια ελληνικού κινηματογράφου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά και γιορτάζει τα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου και καλεί το κοινό να συμμετάσχει ενεργά σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Μια λίστα με συνολικά 200 ταινίες που έχουν ως αφετηρία τους χρονολογικά την Γκόλφω του Κώστα Μπαχατόρη (1914), θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.filmfestival.gr την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου και οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τις ταινίες που αγάπησαν και επιθυμούν να ξαναδούν στη μεγάλη οθόνη. Τα φιλμ που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους του κοινού θα προβληθούν στο επετειακό αφιέρωμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τα πρώτα βήματα του βωβού σινεμά, οι πρώτες ομιλούσες ταινίες, σημαντικοί σκηνοθέτες, αγαπημένοι πρωταγωνιστές, διακρίσεις, τάσεις και ρεύματα. Οι 200 ταινίες της λίστας δίνουν σε όλους την αφορμή να διατρέξουμε την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα σε έναν αιώνα και να ανακαλύψουμε ταινίες που σηματοδότησαν την εποχή τους, αλλά και την εξέλιξη του ελληνικού σινεμά.

Πριν το αφιέρωμα λοιπόν που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, το φεστιβάλ δίνει τώρα τη σκυτάλη στους θεατές να ψηφίσουν ταινίες που τους σημάδεψαν ή που δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποτέ μέχρι σήμερα.  Η λίστα με τις 200 ταινίες δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το αλφαβητάρι του ελληνικού σινεμά.

Δεν περιλαμβάνει πλήρεις φιλμογραφίες, ούτε το σύνολο των ελλήνων σκηνοθετών οι οποίοι συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στη διαδρομή του ελληνικού κινηματογράφου. Απ’ τους αναγνωρισμένους διεθνώς και αγαπημένους δημιουργούς του κοινού που απουσιάζουν απ’ τη λίστα είναι και ο Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δεν επιθυμεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΦΚΘ να προβάλλεται το έργο του στη διοργάνωση. Από τη λίστα απουσιάζουν επίσης πολυβραβευμένες ταινίες σημαντικών σκηνοθετών, αλλά και αγαπημένες ταινίες του κοινού που πραγματοποίησαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς ακόμη και σήμερα οι ταινίες αυτές προβάλλονται συχνά στη μικρή οθόνη. 

Η λίστα αποτελεί μια υποκειμενική καταγραφή με ταινίες που άφησαν το στίγμα τους, είτε στην εποχή τους όταν προβλήθηκαν, είτε στα μετέπειτα χρόνια. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή