Κερδίζουν έδαφος οι αυτονομιστές

Κερδίζουν έδαφος οι αυτονομιστές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενισχυμένη τη διαπραγματευτική τους θέση ύστερα από τις πρόσφατες επιτυχίες τους σε βάρος του ουκρανικού στρατού, οι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας προσήλθαν χθες στις τετραμερείς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Στις κρίσιμες διαβουλεύσεις συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτονομιστών, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οι εκπρόσωποι των αυτόκλητων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Αντρέι Πουργκίν και Αλεξέι Καραγιακίν αντίστοιχα, παρουσίασαν κοινή δήλωση, με την οποία εκφράζουν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο ενιαίο ουκρανικό κράτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις και ότι θα τους χορηγηθεί διευρυμένη αυτονομία.

Συγκεκριμένα, ζητούν να κατοχυρωθεί το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα, να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών, να έχουν οι περιοχές τους την ευθύνη σε θέματα ασφαλείας και «να ληφθεί υπόψη η ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής ολοκλήρωσής τους με τη Ρωσία και την τελωνειακή ένωση» που προωθεί το Κρεμλίνο. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό, από πλευράς Κιέβου, το «πακέτο» αυτών των διεκδικήσεων, κάτι που θα μεταφραζόταν ως ντε φάκτο διαίρεση της χώρας.

Φτερά στα πόδια των αυτονομιστών έδωσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Πούτιν περί ανάγκης απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και ανταρτών με αντικείμενο την «πολιτειακή υπόσταση» της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας. Απαντώντας στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωση Πούτιν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε, λίγο αργότερα, ότι ο όρος «πολιτειακή υπόσταση» δεν υπονοούσε τη διχοτόμηση της Ουκρανίας, αλλά ειδικό καθεστώς αυτονομίας των εν λόγω περιοχών. Εξάλλου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει στείλει στρατεύματα και τόνισε ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπαρόζο: «Αν ήθελα, θα μπορούσα να καταλάβω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες».

Στο στρατιωτικό επίπεδο, το Κίεβο υπέστη χθες νέο οδυνηρό πλήγμα, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το πολιτικό αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ, ύστερα από σκληρές μάχες. Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν οι προσπάθειες του κυβερνητικού στρατού να οχυρώσει τη Μαριούπολη, εν αναμονή επίθεσης των ανταρτών. Την Κυριακή, οι αντάρτες βύθισαν πλοίο του ουκρανικού ναυτικού που εκτελούσε περιπολία στην Αζοφική Θάλασσα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ουκρανός πρόεδρος Π. Ποροσένκο έκανε λόγο για «ευθεία, απροσχημάτιστη επίθεση που δέχεται η Ουκρανία από γειτονική χώρα» και υποστήριξε πως η ρωσική επέμβαση «αλλάζει δραματικά την κατάσταση στο πεδίο των συγκρούσεων».

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. προσανατολίζεται σε νέες, βαρύτερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. «Ακούω ότι ενδέχεται να απαγορευτεί η αγορά ρωσικών ομολόγων από την Ε.Ε.», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι «οι κυρώσεις στερούνται νοήματος και είναι αναποτελεσματικές», προειδοποίησε δε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο εφόσον βλάπτονται τα συμφέροντά της.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προανήγγειλε τη δημιουργία νέας δύναμης ταχείας επέμβασης της Συμμαχίας, με αποστολή την προάσπιση της ασφάλειας χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή