Στη Βουλή το νέο αντιρατσιστικό με σημαντικές αλλαγές

Στη Βουλή το νέο αντιρατσιστικό με σημαντικές αλλαγές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από παλινωδίες, αποσύρσεις, οξείες αντιπαραθέσεις και προσεγγίσεις που από ορισμένες πλευρές άγγιξαν τα όρια της εικοτολογίας, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στη Βουλή, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις και μεταβολές. Ειδικά στις ρυθμίσεις του αντιρατσιστικού, όπου επικεντρώθηκε η αντιπαράθεση και αφορούσαν την ποινικοποίηση του δημόσιου εγκωμιασμού και των γενοκτονιών, το υπουργείο Δικαιοσύνης διαμόρφωσε ως εξής την τελική διάταξη:

Απαγορεύεται και τιμωρείται ποινικά με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα ο δημόσιος εγκωμιασμός, αλλά και η κακόβουλη άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις, αμετάκλητες, διεθνών δικαστηρίων, αλλά και με αποφάσεις της ελληνικής Βουλής.

Με ποινές και πρόστιμα τιμωρούνται, όπως από την αρχή είχε τεθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, και όσοι εγκωμιάζουν δημόσια το Ολοκαύτωμα ή κακόβουλα το αρνούνται. Η ρύθμιση περιλαμβάνει εκτός από τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα πολέμου και εκείνα που προσδιορίζονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με την προϋπόθεση ότι έχουν αναγνωριστεί από διεθνή δικαστήρια ή με αποφάσεις της ελληνικής Βουλής.

Η νομοθετική μεταβολή στην οποία προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα πολέμου καλύπτει ποινικά τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, κυρίως των Ποντίων, για τις οποίες έχουν υπάρξει αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής ή αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων, όπως ενδεχομένως για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι διατάξεις για την ποινική τιμωρία όσων εγκωμιάζουν δημοσίως ή αρνούνται κακόβουλα το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες θέτουν όρια, μη επιτρέποντας την ποινική εμπλοκή σε όσους απλώς εκφράζουν επιστημονικές απόψεις ή ιστορικές προσεγγίσεις. Και τούτο διότι, όπως ξεκαθάριζαν πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να τιμωρηθεί κάποιος που αρνείται, π.χ. τη γενοκτονία των Ποντίων ή το Ολοκαύτωμα πρέπει να το κάνει κακόβουλα και με σκοπό «να υποκινήσει βία ή μίσος κατά της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία στο παρελθόν είχε πέσει θύμα του Ολοκαυτώματος ή Γενοκτονίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, που θα αναπτύξει σήμερα τις νομοθετικές βελτιώσεις του αντιρατσιστικού στη Βουλή, με δήλωσή του στην «Κ» συνοψίζει το περιεχόμενο του νομοθετήματος: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που παρέχει σύγχρονη και συμπαγή θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και της δημοκρατίας απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας και το οποίο εκφράζει τον δημιουργικό συγκερασμό των απόψεων της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου της χώρας».

Κι ενώ οι γενοκτονίες μπήκαν στις ποινικές προβλέψεις του νομοθετήματος για το αντιρατσιστικό, επιλύοντας ένα θέμα που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ρύθμιση για την επέκταση της ισχύος του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια τελικά δεν θα περιληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα φέρει σήμερα τέτοια ρύθμιση στη Βουλή, με αποτέλεσμα η όποια νομοθετική πρόβλεψη επί του θέματος να παραμένει εκκρεμής.

Σε κάθε περίπτωση, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ποινές έως τρία χρόνια και πρόστιμα για όσους προβαίνουν σε ρατσιστικά παραληρήματα προτρέποντας σε πράξεις βίας κατά συγκεκριμένων ομάδων πολιτών με βάση τη φυλή, το χρώμα, τον σεξουαλικό ή άλλο προσανατολισμό. Με ειδικές ρυθμίσεις, εκτός από τις ποινές, επιβάλλονται και άλλα μέτρα που φθάνουν ώς τον αποκλεισμό από κρατικές επιχορηγήσεις και δημόσιες παροχές για νομικά πρόσωπα ή κόμματα που προβαίνουν σε παραβάσεις της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Ενδιαφέρουσα είναι και η ρύθμιση που προβλέπει ότι τα ρατσιστικά εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως από τις εισαγγελικές αρχές, που σημαίνει ότι οι δράστες τους διώκονται ακόμη και αν τα θύματά τους δεν κινηθούν εις βάρος τους νομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή