Σε καθεστώς προστασίας τίθεται ο υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων

Σε καθεστώς προστασίας τίθεται ο υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που χαρακτηρίζει τον υγροβιότοπο Βουρκάρι Μεγάρων Αττικής περιφερειακό πάρκο και παράλληλα καθορίζει τις ζώνες προστασίας του, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, καθώς και τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο διατάγματος, ο εν λόγω υγροβιότοπος χαρακτηρίζεται περιφερειακό πάρκο με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και την αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου ως «πολύτιμου φυσικού πόρου στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του κόλπου Βουκαρίου του δήμου Μεγαρέων».

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιδιώκεται η αποτελεσματική προστασία του υγροτοπικού συστήματος που περικλείεται από τη χερσόνησο της Αγίας Τριάδας και τον λόφο του μοναστηριού του Αγίου Αθανασίου προς το Πέραμα, καθώς και της περιφερειακής ζώνης και της θαλάσσιας περιοχής του όρμου του Βουρκαρίου.

Το περιφερειακό πάρκο χωρίζεται σε ζώνες, όπως είναι υψηλής προστασίας, προστασίας τοπίου, πολιτιστικής κληρονομιάς, γεωργικής χρήσης και κατοικίας, κ.λπ.

Μεταξύ των άλλων στο πάρκο θα κατασκευαστεί κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης (60 τετραγωνικά μέτρα), αναψυκτήρια (30 τ.μ.), περίπτερα (30 τ.μ.), γεωργικές αποθήκες (30 τ.μ.), κατοικίες (150 τ.μ.), δρόμοι, καθιστικά, κ.λπ.

Ακόμη, δεν επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση, η βόσκηση, το κυνήγι, η αμμοληψία, νέες γεωτρήσεις και η απόληψη νερού, εκτός των αναγκαίων για την πυροπροστασία ή την προστασία της πανίδας, ενώ επιτρέπονται έργα συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης των υπόγειων αγωγών πετρελαίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή