Προκλητικός ο Τ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Προκλητικός ο Τ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Προκλητικά επιθετικός απέναντι στην Αθήνα και στη Λευκωσία εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Ερντογάν ζήτησε λύση «δύο κρατών», κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν κάνει το καθήκον της στο Κυπριακό και επανέφερε το θέμα της Χάλκης, θέτοντας εκ νέου ως όρο τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και πέραν τούτου τη διευθέτηση του θέματος των μουφτήδων στη Θράκη. Παράλληλα, διέψευσε ότι έλαβε επιστολή από τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, την οποία όμως του μετέφερε στην τελετή της ορκωμοσίας του ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος.

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν τη σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Ο εκπρόσωπός του Κ. Κούτρας χαρακτήρισε την επίσκεψη στα Κατεχόμενα «παράνομη» και έκανε λόγο για «απογοητευτικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Αγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Κούτρας υπενθύμισε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ κατηγόρησε τον κ. Ερντογάν ότι προσπαθεί να εξισώσει «τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό», κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο. Και κατέληξε ότι εφόσον η Τουρκία επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, «θα πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Ντ. Ερογλου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας που δεν θα βασίζεται στην αρχή των δύο κρατών. Φθάνοντας στα Κατεχόμενα, είχε κάνει λόγο για σχέση «μητέρας-βρέφους» ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος. Ο κ. Ερντογάν ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα». Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι «το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα εάν η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη κάνει το καθήκον της όπως το κάνει και η Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή