Ενταση στην εκδήλωση Παπανδρέου για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ

Ενταση στην εκδήλωση Παπανδρέου για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενωτικό κλίμα ήταν το ζητούμενο στους εορτασμούς για τα 40 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και σε αυτό θέλησε να συμβάλει ο πρόεδρός του κ. Ευ. Βενιζέλος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Γ. Παπανδρέου για την εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Ζάππειο. Ωστόσο και παρά την παρουσία σχεδόν όλων των πράσινων στελεχών της κυβέρνησης το πνεύμα του διχασμού παραμένει ισχυρό και επικράτησε. Μια ομάδα φανατικών παπανδρεϊκών, σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου 150 άτομα, είχε ακροβολιστεί στην αίθουσα και φώναζε «Παπανδρέου-Παπανδρέου» και το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με το Γιώργο αρχηγό» σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ υποδέχτηκε τον κ. Βενιζέλο με αποδοκιμασίες, όταν μπήκε στην αίθουσα και διέκοψε τον χαιρετισμό του με έντονα γιουχαΐσματα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε -απαντώντας στο σύνθημα «Γιώργο γερά, να φύγει η Δεξιά»- «ότι θα πρέπει να διερευνήσουμε τα αίτια που μας έφεραν να κυβερνάμε με τη Δεξιά».

Και όλα αυτά συνέβησαν ενώ η αποδοχή της πρόσκλησης από τον κ. Βενιζέλο είχε απελευθερώσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα σύσσωμη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και οι υπουργοί και κορυφαία στελέχη να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση, ανάμεσά τους ο Γ. Σκανδαλίδης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Α. Λοβέρδος, ο Γ. Μανιάτης, η Φώφη Γεννηματά, ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Οπως ήταν αναμενόμενο στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά «παπανδρεϊκά» στελέχη αλλά και στελέχη που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις του Γ.Α. Παπανδρέου από το 2009 ώς το 2011. Μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» ο Φ. Πετσάλνικος, ο Δ. Δρούτσας, ο Π. Μπεγλίτης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρώτη δημόσια παρουσία του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν περίπου 1.000 άτομα, ανάμεσά τους ο Δ. Ρέππας, ο Μ. Καρχιμάκης, ο Μ. Μπόλαρης, ο Φ. Σαχινίδης, ο Θ. Τσούρας, ο Θ. Μωραΐτης, ο Γ. Πανάρετος, ο Χρ. Αηδόνης. Επίσης, οι Γ. και Π. Καψής, ο Γρ. Νιώτης, ο Κ. Γείτονας, ο Ν. Σηφουνάκης, ο Ντ. Ρόβλιας, η Αννα Νταλάρα, ο Ν. Αθανασάκης, ο Μ. Παπαϊωάννου, ο Μ. Οθωνας κ.ά.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως ήταν ενωτικός στον χαιρετισμό του, στον οποίο προχώρησε σε μια αναδρομή από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου ώς σήμερα και αναφέρθηκε στην πορεία που έκανε το ΠΑΣΟΚ από την αλλαγή έως σήμερα, λέγοντας ότι το κόμμα άλλαξε με τα χρόνια, γιατί άλλαξαν και οι συνθήκες. Επίσης ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην απουσία του κ. Παπανδρέου από την εκδήλωση εορτασμού των 40 ετών του ΠΑΣΟΚ, λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό, λέγοντας ότι θα είναι απών αλλά ωσεί παρών στην εκδήλωση.

Ο Γ. Παπανδρέου προτίμησε στην ομιλία του να δώσει ένα στίγμα για το πού πρέπει να πάει η παράταξη στο μέλλον, λέγοντας ότι «ο κόσμος μας αναζητεί μια νέα αρχή» και ότι ο ίδιος θα υπηρετήσει αυτό το αίτημα ενωτικά και έχοντας συνείδηση της ιστορίας και της ευθύνης που του αναλογεί. Ορμώμενος από την έκθεση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ που οργάνωσε το Ιδρυμα, ο κ. Παπανδρέου είπε πως το «κοινό χαρακτηριστικό με τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, είναι η μάχη απέναντι στην εξάρτηση της χώρας» και όρισε ως τον αντίπαλο τα πάσης φύσεως κατεστημένα, που δημιούργησαν και συντήρησαν δομές εξάρτησης μέσα από το πελατειακό κράτος.

Επανέλαβε ότι την περίοδο 2009/2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνη το βάρος της προσπάθειας. Μίλησε επίσης για μια διαφορετική αντίληψη για το κράτος, σε μια διαφορετική σχέση με την εξουσία που διαφοροποιεί τη δημοκρατική παράταξη από τη συντήρηση. Τόνισε, τέλος, ότι αυτό για το οποίο θα πρέπει να μιλήσει το ΠΑΣΟΚ είναι η «μεταπελατειακή Ελλάδα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή